Maia Sandu: Sunt dezamăgită de viteza cu care decurge prima etapă de vaccinare

Președintele Maia Sandu va recomanda Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să fie demarată a doua etapă a planului național de vaccinare, chiar dacă prima etapă a imunizării nu a fost finalizată. Maia Sandu se arată dezamăgită de viteza cu care are loc imunizarea medicilor și spune că ar trebui cât mai curând începută vaccinarea persoanelor în etate și a celor cu comorbidități pentru ca procesul să decurgă într-un ritm mai accelerat, notează IPN.

Președintele Maia Sandu spune că pentru gestionarea eficientă a crizei pandemice este necesară suplinirea echipei de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, întrucât acum instituția activează cu un singur secretar de stat.

„I-am solicitat premierului interimar să consolideze echipa de la Ministerul Sănătății. Acum că decizia Curții Constituționale permite să se numească în funcție secretarii de stat, sper că în următoarele zile Guvernul va numi secretari de stat la Ministerul Sănătății, ca să avem o echipă de profesioniști”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii  „Bună seară” de la postul public de televiziune.

Mai mult, Maia Sandu se arată dezamăgită de reticența unor angajați ai sistemului de sănătate în privința eficacității vaccinului anti-COVID-19. Șeful statului spune că ar trebui începută cea de-a doua etapă a imunizării, chiar dacă încă nu s-a reușit vaccinarea tuturor cadrelor medicale din țară.

„Sunt dezamăgită de viteza cu care decurge prima etapă de vaccinare, vaccinarea cadrelor medicale. Dacă vor fi în continuare întârzieri, eu voi recomanda, că nu pot să le dau ordine, să se înceapă următoarea etapă de vaccinare. Nu trebuie să stăm și să așteptăm până unele spitale se gândesc cu săptămânile. Există următoarea etapă. Sunt mulți oameni care abia așteaptă să se vaccineze, voi insista să dăm posibilitatea la mai mulți oameni să se imunizeze”, a spus Maia Sandu.

Președintele spune că, în prezent, este negociată cumpărarea unor loturi de vaccinuri Pfizer, Astra Zeneca și Johnson&Johnson. 

„Guvernul trebuie să cumpere de la toate companiile și să le ofere cetățenilor posibilitatea de a alege. Eu vreau să mă vaccinez, dar aștept să-mi vină rândul. Acum sunt alți oameni care au mai mare nevoie”, a mai spus Maia Sandu.

Potrivit planului național de imunizare, în prima etapă urmează să fie vaccinați toți angajații sistemului de sănătate, în etapa a doua urmează a fi vaccinate persoanele cu vârsta peste 60 de ani și cele cu comorbidități. În etapa a treia va fi imunizată populația generală. Potrivit specialiștilor ANSP, prima etapă va dura 2 luni și va cuprinde imunizarea a 60 de mii de persoane, angajați ai sistemului de sănătate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.