Maia Sandu și Volodymyr Zelenski au instituit un Consiliu al președinților

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, au instituit un Consiliu al președinților Republicii Moldova și Ucrainei, ca un nou format permanent de colaborare la nivel înalt. Potrivit Maiei Sandu, acest lucru este „un pas important spre stabilirea acestei relații strategice”. Mecanismul de interacțiune permanentă va ajuta la elaborarea de politici și strategii, la soluționarea problemelor de pe agenda bilaterală, precum și la monitorizarea implementării înțelegerilor convenite, a precizat Maia Sandu.

Potrivit Maiei Sandu, în ultimii ani, dialogul moldo-ucrainean la nivelul șefilor de stat a fost practic suspendat. „Reiterez faptul că Ucraina este un partener strategic pentru Republica Moldova și menținerea unei colaborări constante și pragmatice cu Ucraina este un obiectiv important pentru Republica Moldova și pentru instituția prezidențială”, a spus ea.

În altă ordine de idei, președintele Republicii Moldova a remarcat că este foarte importantă continuarea dialogului dintre cele două țări pentru a asigura protecția și utilizarea durabilă a râului Nistru.

În cadrul discuțiilor cei doi șefi de stat au convenit să impulsioneze identificarea unei soluții durabile pentru a asigura călătorii reciproce în baza buletinelor de identitate. Un proiect discutat ține de dezvoltarea infrastructurii rutiere pe traseul Chișinău-Soroca-Yampil-Kiev. Acest lucru va permite crearea unui coridor de transport rutier care va scurta timpul de călătorie între Chișinău și Kiev.

Președintele Ucrainei,  Volodymyr Zelenski, a spus că în cadrul Consiliului prezidențial instituit va fi elaborată strategia și cor fi coordonate acțiunile pentru a soluționa problemele din relațiile bilaterale. S-a ajuns de acord cu privire la impulsionarea economiei, cooperarea în domeniul energiei, transport etc. Președinții au discutat despre regiunea transnistreană și Volodymyr Zelenski a subliniat că poziția Ucrainei este neschimbată. Ucraina sprijină ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor recunoscute internațional.

Președintele ucrainean a s-a referit și la oportunitatea construcției unui pod peste Nistru, care va scurta timpul de călătorie dintre cele două state. El a mai spus că este importantă lupta comună împotriva contrabandei pe segmentul frontierei, dar și cooperarea pentru integrarea comună pe piața  europeană. Statutul de membru al UE este un obiectiv comun, dar și obținerea vaccinului anti-COVID-19, a adăugat președintele.

Aceasta este prima vizită oficială înafara țării a președintei Maia Sandu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.