Maia Sandu s-a întâlnit la New York cu președintele SUA Joe Biden

Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu liderul de la Casa Albă, Joe Biden, și prima doamnă Jill Biden, în marja celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a ONU. „Pe măsură ce Moldova își consolidează democrația, apreciem parteneriatul strategic de durată și relațiile strânse cu Statele Unite ale Americii”, menționează șefa statului, citată de IPN.

Administrația prezidențială de la Chișinău precizează că Maia Sandu și-a încheiat vizita de lucru la segmentul înalt al celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a Națiunilor Unite, care a avut loc la New York, SUA. De la tribuna ONU, Maia Sandu a îndemnat toate țările lumii libere să susțină Ucraina care rezistă invaziei rusești și Republica Moldova care este în prima linie în luptă pentru democrație.

„Fac un apel către Comisia Europeană și toate țările membre ale UE să ne susțină. Mă adresez și dincolo de granițele UE, către toate țările lumii libere […] Astăzi, lupta pentru democrație în orice colț al lumii este luptă pentru democrație pretutindeni”, a declarat președinta.

În marja Adunării Generale, șefa statului s-a întâlnit cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cu care a discutat progresul Moldovei, provocările curente, securitatea regională și impactul războiului de la hotar. De asemenea, Maia Sandu i-a întâlnit pe președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, și prima doamnă, Jill Biden, și a avut o serie de întrevederi bilaterale cu liderii țărilor europene pentru a promova parcursul european al Republicii Moldova și pentru a consolida relațiile bilaterale.

În contextul reuniunii de la New York, Președinta Maia Sandu a participat la conferința „Democracy delivers”, organizată de USAID și de Fundațiile Ford și Rockefeller, unde a vorbit despre reformele pe care le face țara pentru a ne întări democrația și a ne pregăti de aderare la UE. În marja conferinței, șefa statului a avut discuții cu Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken și Samantha Power, administratoarea Agenției pentru Dezvoltare Internațională.

Președinta a îndemnat fundațiile Ford, Rockefeller și Fundația pentru o Societate Deschisă să ne fie alături în acest parcurs ambițios de transformare. Tot aici, președinta l-a întâlnit pe Karan Bhatia, vice-președintele pentru afaceri guvernamentale și politici publice al companiei Google, care a anunțat că Google va sprijini Moldova în efortul de a consolida securitatea cibernetică și promova alfabetizarea digitală, inițiativă pentru care compania oferă 1 milion de dolari SUA.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.