Maia Sandu: Moldova are nevoie mai mult ca niciodată de susținerea SUA

Republica Moldova are nevoie, mai mult ca niciodată, de susţinerea Statelor Unite ale Americii în lupta cu corupţia, cu spălarea banilor, cu contrabanda la nivel regional, dar şi cu monopolurile. Declaraţia aparţine premierului Maia Sandu, făcută în cadrul unei conferinţe de presă comune cu subsecretarul de stat pentru afaceri politice în Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, David Hale, la Chişinău, transmite IPN.

„De data aceasta însă există o mare diferenţă, guvernul actual, spre deosebire de guvernele precedente, are voinţă politică de a opri toate aceste fărădelegi şi scheme ilegale”, a declarat Maia Sandu. În acest sens, Moldova mizează pe susţinerea SUA în domeniul consolidării organelor de drept, reformării justiţiei şi instituţiilor care luptă cu corupţia.

Maia Sandu a mai declarat că SUA a fost şi rămâne un partener strategic pentru Republica Moldova în eforturile sale de a deveni liberă şi democratică. SUA au susţinut Moldova, de la independenţă încoace, cu 1,4 miliarde de dolari. De asemenea, SUA au construit drumuri, au implementat proiecte de infrastructură şi au acordat susţinere crucială Republicii Moldova la nivel internaţional. „Din păcate, ţara noastră nu a reuşit să profite din plin de această susţinere şi expertiză”, a declarat Maia Sandu.

Premierul a mai spus că SUA au creat în Republica Moldova un sistem aleatoriu de distribuire a cazurilor judiciare, care era în stare să reducă semnificativ corupţia din sistemul judiciar. Acesta însă a fost folosit cu rea voinţă.

Subsecretarul de stat pentru afaceri politice în Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, David Hale, şi-a exprimat susţinerea pentru o Moldovă democratică. Potrivit oficialului, urmează o perioadă de muncă grea. Oficialul spune că vrea să vadă Guvernul alături de societatea civilă implementând reforme constructive, aşa ca toţi cetăţenii să aibă beneficii în urma creșterii economice şi integrării europene.

David Hale spune că SUA va susţine Guvernul de la Chişinău în combaterea spălării banilor şi a corupţiei, în asigurarea securităţii energetice şi presei independente. Totodată, salută decizia Guvernului Sandu de a grăbi procesul de implementare a Acordului de Asociere și a programului cu FMI.

David Hale se află într-o vizită de lucru la Chișinău în perioada 13-14 iulie. Vizita are loc în cadrul unui turneu european pe care David Hale l-a început în Finlanda și care va continua în Estonia, Cehia și se va încheia în Marea Britanie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE