Maia Sandu la ONU: Aderarea Moldovei la UE – singurul mod de a ne proteja libertatea, pacea și democrația

Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este nu doar o alegere politică, ci este singurul mod de a ne proteja libertatea, pacea și democrația. Este unul dintre mesajele președintei Maia Sandu transmise la cea de-a 78-a Adunare Generală a ONU, transmite IPN.

Șefa statului a declarat că Ucraina, Moldova, Europa și lumea liberă se confruntă cu o agresiune externă asupra valorilor democratice, iar susținerea Ucrainei ne va garanta pacea în regiune. „Susținem ferm victoria Ucrainei pentru că, atunci când Ucraina va fi victorioasă, lumea liberă va fi victorioasă. Acum, mai mult ca oricând, sprijinul pentru Ucraina nu trebuie să scadă. Vă rog să continuați să sprijiniți Ucraina”, a spus Maia Sandu, citată într-un comunicat de presă al Președinției de la Chișinău.

În discursul său de la tribuna ONU, președinta a menționat că în Moldova nu are loc un război cu arme, însă în fiecare zi trebuie să facem față atacurilor hibride și infractorilor corupți, care vor să destabilizeze țara. ,,Instrumentarul lor hibrid include șantajul energetic, sprijinul pentru separatism, atacuri cibernetice și campanii de dezinformare. Ei au încercat, de asemenea, să răstoarne guvernul nostru ales democratic. Dar de fiecare dată au eșuat”, a spus președinta.

Totodată, șefa statului a reiterat că, în ciuda tuturor obstacolelor, am reușit să păstrăm pacea în țară, inclusiv în regiunea transnistreană, unde trupele ruse sunt staționate ilegal și există îngrijorări legate de încălcările drepturilor omului. Președinta a făcut un apel de soluționare pașnică a tuturor conflictelor și retragerea necondiționată a forțelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova.

Maia Sandu a vorbit despre rolul Republicii Moldova în menținerea securității pe continentul european și angajamentul pentru securitatea Europei, confirmat și prin găzduirea Summitului Comunității Politice Europene. La fel, a menționat că toate progresele economice, acțiunile de ameliorare a securității și fortificarea democrației noastre sunt pașii care ne apropie de aderarea la UE.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.