Maia Sandu în plenul Parlamentului: E o mare responsabilitate acest vot

Premierul Maia Sandu susține că, prin votul de astăzi în privința moțiunii de cenzură, deputații urmează să răspundă care este viziunea asupra justiției de care au nevoie cetățenii – „o justiție independentă și corectă sau o justiție cu telecomandă, o justiție care să curețe de corupți sau o justiție în care corupții au protecție politică în continuare”. În ședința Parlamentului, la care se examinează moțiunea de cenzură, șefa executivului a declarat că această moțiune a apărut „de frica de un procuror general independent și de un Guvern care livrează rezultate”, transmite IPN.

„Stimați aleși ai poporului, vreau să vă adresez o întrebare simplă la care să răspundeți sincer, dacă doriți, în următoarele minute: De ce vă aflați aici? De ce sunteți deputați în Parlamentul Republicii Moldova. Cred că răspunsul la această întrebare va ghida decizia dumneavoastră de astăzi și sper că măcar unii dintre dumneavoastră să conștientizeze responsabilitatea pe care o poartă în fața cetățenilor. Nu în fața mea, nu în fața Guvernului, ci în fața cetățenilor. Iar cetățenii așteaptă două lucruri de la noi: să trăiască mai bine și să li se facă dreptate. Anume pe aceste două dimensiuni s-a mișcat cel mai mult Guvernul în aceste cinci luni”, a declarat premierul Maia Sandu.

Potrivit premierului, zilele acestea în Parlament se întâmplă cu o rapiditate uimitoare lucruri bizare. Mai întâi, Partidul Democrat, aflat în opoziție, își retrage moțiunea de cenzură, iar apoi Partidul Socialiștilor înaintează o moțiune de cenzură pentru a scăpa de actualul cabinet de miniștri. „Deputații din Partidul Socialiștilor își construiesc moțiunea pe false acuzații despre înrăutățirea situației sociale și economice a țării și aruncă toate pietrele în Guvern. De ce mințiți oamenii? Unde vedeți dumneavoastră înrăutățirea situației sociale și economice? Singura înrăutățire a situației economice este pentru cei cărora li s-au oprit schemele de corupție. Pentru oamenii cinstiți am gândit un buget al solidarității, care să vină în ajutorul celor nevoiași”, a mai spus șefa executivului.

Potrivit  Maiei Sandu, cetățenii nu s-au așteptat la miracole în cinci luni, ci apreciază un Guvern responsabil, format din miniștri cinstiți. „După luni de muncă dezinteresată încep să se vadă rezultatele și se pare că asta vă sperie. Ați fi preferat un Guvern docil, orb la schemele ilegale, controlabil sau poate ați sperat că Guvernul nu va reuși, știind foarte bine problemele grave moștenite și gaura de circa patru miliarde de lei în buget. Vă sperie un Guvern care acționează doar în interesul oamenilor și care a reușit nu doar să plătească la timp salariile și pensiile, ci să găsească bani pentru majorările prevăzute în bugetul pentru anul 2020”, a spus premierul.

Blocul ACUM își dorește o justiție adevărată, procurori eficienți și judecători care iau decizii în numele legii, iar cei care au furat miliardul să ajungă la închisoare. Potrivit premierului, același lucru și-l dorește întregul popor, inclusiv alegătorii PSRM. „Credeți că cei care v-au ales în Parlament își doresc ca voi să faceți alianță cu PDM ca să dați jos acest Guvern? Sau poate credeți că ei nu vor dreptate, vor și ei, ca toți cetățenii, un procuror onest, care să-i judece egal pe toți. Oamenii sunt obosiți și de alegeri peste alegeri și de haos. De ce vreți, domnilor deputați, să trădați proprii alegători?”, a întrebat Maia Sandu.

Premierul a declarat că în ultima vreme a ajuns să înțeleagă că viziunea alegătorilor socialiști, a unor deputați PSRM diferă de viziunile președintelui Dodon. „În iunie se temea de justiția lui Plahotniuc, se temea de înregistrările pe care acesta le-a scurs în presă, de amenințările cu dosare penale pe trădare de patrie și acte de corupție. Vedeam asta, dar în consultări și în public viziunea domnului Dodon era foarte civilizată și corectă. El spune că, la fel ca noi, dorește o justiție independentă și curățată de corupție. Spunea acest lucru inclusiv alegătorilor socialiști pe care vedem că iarăși îi trădează”, a mai spus Maia Sandu.

Moțiunea de cenzura se adopta cu votul majorității deputaților prezenți.

În cazul adoptării moțiunii de cenzura, primul-ministrul prezentă în termen de cel mult trei zile, președintelui Republicii Moldova demisia Guvernului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.