Maia Sandu, de Ziua Internațională a Pădurii: Moldova mai verde pentru generațiile viitoare

Cu eforturi comune, putem lăsa generațiilor viitoare o Moldova mai verde și un mediu de trai mai prosper. Viața, sănătatea și confortul nostru depind mult mai mult de păduri decât ne-am fi imaginat. Atunci când bem un pahar cu apă, construim case, citim cărți copiilor, ne bucurăm de o cină în familie, nu facem neapărat legătura între aceste mici bucurii și pădure. Cu asemenea mesaj s-a adresat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, către cetățeni de Ziua Internațională a Pădurii, transmite IPN.

Șefa statului a menționat că pădurile împiedică eroziunea solului, secarea apelor de suprafață și reduc emisiile de carbon. Secetele, devenite mai lungi și mai frecvente, ne afectează agricultura și economia și ne arată cât de vulnerabili suntem la efectele schimbărilor climatice, cauzate inclusiv de lipsa pădurilor.

„Astăzi, de Ziua Internațională a Pădurii, vreau să reamintesc despre Programul național de împădurire prin care trebuie să oprim aceste fenomene negative. Restabilirea suprafețelor de păduri va îmbunătăți volumul de apă în râuri, iazuri și fântâni, va spori fertilitatea solurilor și va restabili flora și fauna din Moldova. Programul național de împădurire ne va ajuta să devenim carbo-neutri, iar sectorul agricol, la fel, se va bucura de multe beneficii”, a afirmat Maia Sandu.

Președintele a salutat deschiderea autorităților publice locale care au alocat terenuri pentru împădurire până în prezent și a încurajat cât mai multe primării să se alăture acestei inițiative. „Autoritatea pentru silvicultură a reușit deja să identifice 22677 ha pentru înființarea noilor plantații forestiere, iar mai mult de jumătate dintre ele se găsesc pe terenurile autorităților publice locale”, a precizat șefa statului.

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a proclamat în anul 2012 ziua de 21 martie ca fiind Ziua Internațională a Pădurilor. În acest an ziua este marcată sub genericul „Pădurile și sănătatea”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.