Maia Sandu: Dacă ar fi dorit să sprijine Tiraspolul cu prețul la gaze, Rusia o putea face

„Dacă Federația Rusă și-ar fi dorit și ar fi putut să ofere un preț mai mic pentru stânga Nistrului, acest lucru s-ar fi întâmplat. Federația Rusă ne-a indicat întotdeauna la prețul de piață, a spus că Republica Moldova este o țară care spune că are economie de piață și, respectiv, că putem să purtăm discuțiile doar în contextul evoluțiilor de pe piață”. Declarația aparține președintelui Maia Sadu și a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă. Șefa statului a răspuns la întrebarea IPN legată de opinia exprimată de unii experți potrivit căreia Republica Moldova ar fi putut obține un preț mai avantajos la gaze din partea Federației Ruse. În opinia experților, acest lucru ar fi fost posibil dacă conducerea de la Chișinău ar fi purtat un dialog la nivel politic cu Kremlinul și dacă ar fi folosit argumentul factorului transnistrean – dacă ar fi invocat sprijinul oferit de Rusia regimului de la Tiraspol.

„Nu am reușit să înțeleg logica acestei expuneri, în situația în care spuneți că Moscova a vrut să ofere un preț mai bun (Republicii Moldova) la gaze pentru că și-a dorit ca în stânga Nistrului să ajungă un preț mai bun, dar nu a făcut asta din cauza mea. Și eu nu înțeleg logica: ce are vizita mea în Rusia?”, a răspuns Maia Sandu.

Șefa statului a menționat că s-a implicat în procesul de facilitare a negocierilor dintre partea moldovenească și partea rusă. „Eu am avut discuții cu domnul Kozak, Am avut această discuție pentru a facilita discuțiile dintre partea moldovenească și partea rusă, în sensul în care am optat pentru ca aceste discuții să aibă loc mai devreme decât mai târziu. Acesta a fost conținutul discuțiilor pe care le-am avut. Și în situația asta – aceasta a putut fi contribuția mea legală la acest proces, dincolo de faptul că am discutat și cu mulți alți parteneri externi, în special atunci când nu exista suficient volum, în pofida faptului că se plătea un preț foarte mare în luna octombrie pentru gazele furnizate de Gazprom. Oricum, nu exista volumul și nu ni s-a furnizat volum suficient. Și iată aici am încercat să discut cu mai mulți președinți de țări din Occident și nu doar, pentru ca să putem să rezolvăm această problemă de insuficiență a volumului de gaze”, a menționat Maia Sandu.

„Am folosit relații pe care le-am stabilit de-a lungul timpului cu președinții altor țări, pentru ca să ajut Guvernul să găsească o soluție tehnică pentru acest subiect”, a spus Maia Sandu, evitând să răspundă la întrebarea de ce nu a avut o întâlnire cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, în procesul facilitării negocierilor dintre partea rusă și partea moldovenească pe subiectul încheierii unui nou contract dintre Moldovagaz și Gazprom, respectiv pentru a influența obținerea unui preț mai avantajos la gaze pentru Republica Moldova.

Într-o conferință de presă recentă, președintele consiliului de administrație de la Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat pentru IPN că la negocierile de la Sankt Petersburg dintre părțile moldovenească și rusă, la care șeful de la Moldovagaz a participat, „factorul transnistrean” nu a fost invocat deloc.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.