Maia Sandu cere Tiraspolului să scoată interdicția de călătorie pentru oficialii moldoveni

Premierul Maia Sandu solicită Tiraspolului scoaterea interdicției de călătorie pentru oficialii Republicii Moldova. Solicitarea a fost făcută în cadrul unei întrevederi cu reprezentații mediatorilor și observatorilor (așa-numitul format ,,3+2”) din cadrul Conferinței permanente pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană (formatul de negocieri ,,5+2”), transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Guvernului.

Totodată, Maia Sandu a solicitat asistență din partea reprezentaților „3+2” în determinarea părții transnistrene să elimine, în timpul cel mai apropiat, interdicția de a călători pe malul stâng pentru toți cetățenii Republicii Moldova.

Prim-ministrul a mai subliniat că formatul de negocieri „5+2” pentru reglementarea transnistreană trebuie să devină o platformă care să ajute la combaterea corupției și contrabandei.

„Am discutat acest lucru și la Kiev și mă bucur că avem aceeași poziție în raport cu această problemă. Lupta cu corupția și contrabanda prin regiunea transnistreană trebuie să fie o prioritate. Ne vom asigura că atât instituțiile statului, cât și oficialii guvernamentali nu vor mai fi implicați în scheme de corupție și contrabandă cu Tiraspolul, așa cum s-a întâmplat în trecut”, a declarat premierul.

Potrivit Maiei Sandu, este necesară prelungirea Misiunii UE de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM). „Atât timp cât regiunea transnistreană va fi o sursă majoră de îmbogățire pe cale ilegală pentru anumite persoane, nu va exista progres real în identificarea unei soluții politice”, a declarat premierul.

Premierul a mai spus că discuțiile în formatul „5+2” sunt departe de o soluție politică a reglementării transnistrene.