Maia Sandu ar merge la dialog cu partidele parlamentare, dacă nu existau „deputați toxici”, Igor Boțan

„În prezent există un conflict între Președinție și Parlament, care are la bază problema integrității. Maia Sandu trebuie să rezolve această problemă, dacă Curtea Constituțională nu va vrea să-și extindă jurisprudența. După 23 martie, CC nu va putea permite haos și lipsa unui guvern, așa că, cel mai probabil, înalta curte va o lua o decizie, pentru depășirea crizei politice - fie obligă Parlamentul să înceapă procedura de acuzare a șefului statului, fie, dacă Parlamentul refuză – să fie declarate alegeri parlamentare anticipate. Alegerile parlamentare anticipate, dar și impeachment-ul, sunt metode de depășire a actualei crizei politice și guvernamentale”, a opinat Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, la dezbaterea publică „Guvern de tranziție, anticipate sau impeachment: pro și contra, beneficii și riscuri”, ediția a 174-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizată de Agenția de presă IPN.  

Igor Boțan a menționat că hotărârea CC din 23 februarie a fost cea mai bună posibilă, deși „înalta curte ar putea să-și extindă jurisprudența, adică ar putea lua în considerare argumentele Maiei Sandu. Actuala componență a CC se caracterizează prin conservatorism, spre deosebire de alte componențe ale curții, care dezvoltau noi domenii ale jurisprudenței”, a spus expertul permanent al proiectului.

„După hotărârea CC din 23 februarie, Maia Sandu trebuie să vină cu un mesaj foarte clar: a existat opțiunea alegerilor parlamentare anticipate, dar, pentru că unele partide și-au schimbat poziția, eu mă conformez deciziei înaltei curți și merg la dialog, dar la care nu participă deputați toxici. Deputați toxici înseamnă traseiștii politici, dar și cei care sunt afiliați cu un șef de partid fugar”, a detaliat Igor Boțan.

Potrivit expertului, factorul extern nu trebuie să intervină în această situație politică, iar cetățenii Republicii Moldova trebuie să fie consecvenți. „Conform ultimului sondaj de opinie, 70 la sută dintre cetățeni vor alegeri parlamentare anticipate. Maia Sandu susține că are 1 mln de oameni în spate, cărora le-a promis anticipate, și, în acest caz, șeful statului nu poate da înapoi”, a relevat Igor Boțan.

Dezbaterea publică „Guvern de tranziție, anticipate sau impeachment: pro și contra, beneficii și riscuri” este ediția a 174-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat de către Agenția de presă IPN. Proiectul este susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.