Maia Sandu: Am decis să reluăm la modul cel mai serios dialogul politic cu UE

Premierul Maia Sandu susține că Guvernul de la Chișinău a decis să reia la modul cel mai serios dialogul politic cu Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă comune cu Johannes Hahn, comisarul european pentru politica de vecinătate și negocierile de extindere, transmite IPN

Potrivit Maiei Sandu, în cadrul întrevederii cu Johannes Hahn au discutat subiecte ce țin de inițiativele de dezoligarhizare a țării, de eliberare a statului din captivitate și de construire a instituțiilor independente, care să respecte legea. De asemenea, au fost abordate prioritățile de combatere a corupției, investigarea furtului miliardului, precum și restabilirea financiară în contextul sprijinului bugetar și a programului de asistență macro-financiară și tehnică.

„Știm că așteptările față de acest Guvern sunt foarte mari, ne dorim să ne mișcăm foarte repede și contăm foarte mult pe asistența partenerilor europeni”, a spus Maia Sandu.

La rândul său, Johannes Hahn a spus că în Moldova sunt necesare reforme urgente, în special în sistemul judiciar, care trebuie să devină transparent și profesionist. UE este gata să acorde asistența necesară, inclusiv experți internaționali la solicitarea părții moldovenești. Lupta cu corupția se numără și ea printre priorități.

„A fost important să auzim angajamentul dumneavoastră față de Acordul de Asociere și implementarea acestuia pe viitor”, a declarant oficialul european, subliniind că este loc de îmbunătățiri.

Johannes Hahn a aprobat tranziția pașnică și transferul de putere în țară, exprimând gratitudine președintelui Igor Dodon și tuturor care au contribuit la aceasta. „Cred eu că a fost o exprimare a maturității politice a țării”, a spus oficialul.

Tot astăzi, comisarul european a lansat o invitație către prim-ministrul Maia Sandu de a participa la ședința Consiliului de Asociere care va avea loc în scurt timp la Bruxelles.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.