Maia Sandu: Am condus un guvern onest în efortul de a curăța țara de justiția coruptă

Fostul premier Maia Sandu, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, susține că cel mai important lucru legat de guvernul pe care l-a condus este faptul că a fost „un guvern onest și autentic în efortul de a curăța țara de justiția coruptă și corupție, lucru confirmat și de partenerii externi”. Declarația a fost făcută într-un interviu video acordat Agenției de Presă IPN.

Potrivit politicienei, lupta împotriva corupției „le-a mâncat foarte multe zile”. Aceasta, în situația în care nu au putut să se bazeze mult pe Procuratură, CNA, dar și pe alte instituții ale statului „care încă trebuie pe deplin reformate pentru a deveni utile în lupta cu corupția”. Maia Sandu spune că fostul guvern a reușit să stopeze pentru o perioadă de timp schemele de corupție. Unii agenți economici au simțit aceasta pe pielea lor, când nu mai trebuiau să dea mită în anumite locuri. Alte efecte urmau să apară peste un an-doi.

Maia Sandu recunoaște că guvernul pe care l-a condus în privința anumitor lucruri a avansat mai încet, dar spune că aceasta s-a întâmplat pentru că există o inerție mare în instituțiile statului. Unii oamenii se simt speriați, pentru că au existat într-un sistem toxic. Unii au călcat strâmb.

Cât despre demiterea guvernului, Maia Sandu spune că lumea politică este vulnerabilă. „Dacă vorbim de PSRM, acolo nu toată lumea doarme liniștit atunci când se gândesc că, într-o bună zi, justiția ar putea deveni independentă. Sunt oameni care au fost implicați în scheme de corupție mai mici sau mari, sunt semne de întrebare privind finanțarea PSRM”, a remarcat Maia Sandu. Potrivit ei, anumite persoane s-au simțit vulnerabile și au zis că mai bine să pună punct intențiilor guvernului. „Lipsa sprijinului politic în Parlament a fost cel mai mare impediment și asta a dus la căderea Guvernului”, a menționat politiciana.

Argumentul oponenților că guvernul a căzut pentru că ar fi fost depășit de povara guvernării și a preferat comoditatea opoziției, Maia Sandu îl califică ca fiind un fals al PSRM și PDM „pentru că PDM-ului îi este rușine că a trebuit să susțină un guvern a lui Dodon, partid care-și zice pro-european”. Politiciana spune că argumentul îi convine și lui Igor Dodon pentru că și el trebuie să dea răspuns partenerilor internaționali în contextul în care spunea că va susține Guvernul Sandu.

„Noi ne-am dorit și ne dorim să fim la guvernare pentru că doar așa putem să schimbăm lucrurile în această țară și o să insistăm pentru a reveni la guvernare cât mai curând, pentru a elimina țara de politicieni corupți și mincinoși”, a declarat Maia Sandu.

Interviul „Viziunea președintelui PAS Maia Sandu asupra stării de lucruri în societatea moldovenească la intersecția anilor” este parte a ciclului „Răscrucea de ani prin prisma idealului de a trăi bine acasă”, la care au acceptat invitația președintele Igor Dodon și premierul Ion Chicu, precum și liderii principalelor partide parlamentare Pavel Filip și Andrei Năstase.

  • Maia Sandu despre Guvernul pe care l-a condus
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.