Mai multe tipuri de sushi sunt prezentate într-o expoziție la Muzeul Național de Istorie

Mai multe tipuri de sushi sunt prezentate într-o expoziție dedicată mâncării tradiționale japoneze la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. În cadrul inaugurării expoziției „I Love Sushi”, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yamada Yoichiro, a afirmat că alimentația este strâns legată de cultura unei țări și redă atitudinea acesteia față de viață, prin ingredientele folosite, modul de preparare și practicile asociate cu mâncarea, transmite IPN.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova a spus că deși sushi poate părea un aliment cu aspect simplu, în Japonia, de-a lungul a câteva sute de ani, pescarii au dezvoltat un set de abilități de curățare și conservare a peștelui chiar din momentul prinderii pentru a-l păstra proaspăt și gustos. Ca și moldoveni, și ca multe popoare cu tradiții culinare excelente, japonezii sunt mândri de bucătăria lor națională care, în esență, reflectă aspecte ale vieții. În anul 2013, mâncarea tradițională japoneză, Washoku, a fost inclusă de UNESCO în patrimoniul cultural intangibil al umanității.Potrivit directorului adjunct la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Livia Sârbu, conceptul expozițional este gândit de către Fundația Japoneză și este clar stipulat într-un manual în baza cărora a fost montată expoziția. Aceasta este divizată în trei secțiuni: partea introductivă despre sushi, dedicată diferitor descoperiri ce țin de această mâncare; sushi în perioada Edo, este o perioadă care a marcat diferențele culturale ale acestei arte; și sushi în zilele noastre. Expoziția merită a fi vizitată și se bucură de popularitate oriunde a fost până acum. Anterior, aceasta a fost găzduită de București și urmează să fie inaugurată în Spania.

Ana Varzari, secretar general la Ministerul Culturii, a spus că Japonia și Republica Moldova în martie 2022 au celebrat cea de-a 30-a aniversare a relațiilor diplomatice, remarcând încă o dată importanța parteneriatului pentru Moldova. Prin urmare, ambele misiuni diplomatice au depus eforturi substanțiale în consolidarea și promovarea culturii naționale. Cultura gastronomică japoneză se exprimă prin naturalețe, frumusețe și tradiție. Sushi a devenit o celebră creație a bucătăriei japoneze și a schimbat obiceiuri din Occident. Prin turism cultural și gastronomic vor fi consolidate legăturile dintre țări și vor fi promovate valorile culturale.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a spus că această expoziție pune în valoare cultura gastronomică niponă – sushi japonez. La Tokyo sunt cel puțin două localuri moldovenești unde se promovează cultura gastronomică autohtonă. Moldova și Japonia sunt țări care se află geografic la distanțe mari, dar sunt foarte apropiate ca valori. Prin intermediul acestei expoziții prietenia dintre Moldova și Japonia devine mai puternică și este bazată pe acel sprijin pe care îl oferă Japonia Republicii Moldova pentru procesul de integrare europeană, inclusiv în ritm de cultură gastronomică.Expoziția „I Love Sushi” va fi deschisă publicului larg până pe 15 august.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.