MAEIE: Operațiunea de menținere a păcii nu a reușit să asigure demilitarizarea completă

La 30 de ani de la desfășurarea operațiunii de menținere a păcii în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, autoritățile de la Chișinău constată contribuția directă a acesteia la aplicarea regimului de încetare a focului. Însă, potrivit autorităților, această operațiune nu a reușit să asigure demilitarizarea completă a Zonei de Securitate și eliminarea tuturor impedimentelor din calea circulației libere a persoanelor, bunurilor şi serviciilor între cele două maluri ale Nistrului, aşa după cum este prevăzut în Acordul moldo-rus din 1992, transmite IPN.

Într-un comentariu emis în legătură cu împlinirea a 30 de ani de la desfășurarea operațiunii de menținere a păcii în regiunea transnistreană a Republicii Moldov, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene menționează că pe parcursul anilor au devenit evidente și alte deficiențe, precum blocaje în activitatea operațiunii, reacții întârziate la incidente din Zona de Securitate, implicarea în activitatea operațiunii a așa-numitului Grup Operativ de Trupe Ruse,staționat pe teritoriul țării fără acordul autorităților Republicii Moldova ș.a. Toți acești factori stau la baza apelurilor Republicii Moldova de transformare a operațiunii curente pe Nistru într-o misiune multinațională civilă cu mandat internațional.

Instituția reiterează că, în baza neutralității constituționale a Republicii Moldova, deciziilor relevante adoptate în cadrul Summit-ului OSCE de la Istanbul din 1999 și în vederea implementării Rezoluției 72/282 a Adunării Generale a ONU, există necesitatea finalizării de către Federația Rusa a retragerii forțelor sale militare și a munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova.

„Obiectivul general al demersurilor Republicii Moldova constă în reducerea factorului militar în regiune și crearea mecanismelor civile care vor răspunde necesităților reale ale procesului de reglementare, vor contribui la întărirea încrederii și la crearea unei atmosfere propice pentru identificarea unei soluții viabile pentru problema transnistreană”, se arată în comentariu.

În același context, potrivit MAEIE, delegația Republicii Moldova la Comisia Unificată de Control, observatorii militari și contingentul moldovenesc de pacificatori întotdeauna și-au exercitat atribuțiile sale având drept obiectiv asigurarea ordinii și stabilității în Zona de Securitate. În paralel, în cadrul procesului de reglementare a conflictului, autoritățile moldovenești continuă să promoveze exclusiv soluții pașnice, bazate pe dialog și orientate spre apropierea celor două maluri ale Nistrului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.