MAEIE: Declarațiile reprezentantei oficiale a ministerului rus de externe sunt o ingerință

Declarațiile reprezentantei oficiale a ministerului rus de externe reprezintă o ingerință în treburile interne ale Republicii Moldova. Comentariul aparține Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și a fost emis în legătură cu recentele declarații făcute de Maria Zaharova cu privire la limba română, limba vorbită în Republica Moldova, transmite IPN.

„Este dreptul nostru suveran de a decide cum numim limba pe care o vorbim și nu acceptăm lecții de istorie. Reiterăm apelul către partea rusă de a nu admite ingerințe în treburile interne ale țării noastre”, precizează MAEIE.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că, urmând logica istorică, limba română trebuie să se numească limba moldovenească și nu invers. Potrivit ei, este vorba despre dialecte diferite, deși lingviștii de pe ambele maluri ale Prutului au demonstrat că limba moldovenească nu există.

Acum o săptămână, Parlamentul de la Chișinău a aprobat în lectură finală proiectul de lege care prevede că în toată legislația Republicii Moldova sintagma „limba moldovenească” va fi înlocuită cu „limba română”. Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.