MAEIE a luat notă de decizia de abrogare a decretului din 2012 privind politica externă a Rusiei

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a luat notă de decizia de abrogare a decretului din anul 2012privind politica externă a Federației Ruse. Instituția precizează că va analiza cu atenție conținutul noii concepții odată ce va fi făcută publică, transmite IPN.

„În ceea ce privește abordarea țării noastre privind reglementarea transnistreană – rămânem ferm atașați unui proces de reglementare pașnică a conflictului”, menționează ofițerul de presă al MAEIE, Filip Cojocaru. Autoritățile de la Chișinău vor continua să ceară retragerea forțelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova conform angajamentelor.

Președintele rus, Vladimir Putin, a anulat decretul privind politica externă a Federației Ruse semnat în 2012. Potrivit lui, noul decret a fost emis „pentru a asigura interesele naționale ale Federației Ruse în legătură cu schimbările profunde care au loc în relațiile internaționale”.

Decretul semnat în 2012 stipula care sunt relațiile și politicile Kremlinului în raport cu Uniunea Europeană, SUA, țări din Africa, Belarus, cu regiunile separatiste ale Georgiei etc. De asemenea, era stipulată poziția Rusiei cu privire la reglementarea conflictului transnistrean, și anume că Rusia „va continua să se implice activ în căutarea modalităților de soluționare a problemei transnistrene bazate pe respectarea suveranității, integrității teritoriale și a statutului neutru al Republicii Moldova, cu stabilirea unui statut special pentru Transnistria”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE