Ludmila Kozlowska: Vladimir Plahotniuc a oferit motiv pentru a fi supus sancțiunilor personale

Parlamentul moldovenesc a devenit încă un instrument în atacul asupra societății civile și opoziției din Republica Moldova și în răspândirea știrilor false. Declarația a fost făcută de fondatoarea Fundației „Open Dialog” la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

„Noi monitorizăm situația legată de drepturile omului, libertatea de exprimare și libertatea întrunirilor în diferite state din spațiul post-sovietic, iar faptul cum Parlamentul moldovenesc este folosit instrumental pentru a lupta cu un grup mic de activiști care se ocupă de drepturile omului în țară este fără precedent”, spune președinta „Open Dialog”.

Ludmila Kozlowska spune că existența și activitatea Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor acuzațiilor de imixtiune din partea Fundației „Open Dialog” și fondatoarei acesteia în treburile interne ale Republicii Moldova și a finanțării unor partide politice îi oferă argumente cum îl poate propune pe liderul PDM Vladimir Plahotniuc și pe cei mai apropiați funcționari ai lui pentru introducere în lista privind sancțiunile personale. „Până acum era problematic acest lucru”, a menționat activista.

Potrivit ei, până în septembrie 2017, Guvernul moldovenesc și alți funcționari spuneau că nu cunosc despre existența Fundația „Open Dialog” și cu ce se ocupă. Dar brusc, din moment ce au fost introduse limitări financiare pentru Moldova sub condiția drepturilor omului din partea Uniunii Europene, mai multe instituții au început să vorbească despre aceasta, să solicite anumite cerințe, retorica s-a schimbat. Am început să ni se spună că ne implicăm în politica Moldovei, că dezinformăm reprezentanții Parlamentului European și Comisiei Europene”, a spus Ludmila Kozlowska.

La 4 octombrie curent, Legislativul a constituit Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune a Fundației „Open Dialog” și fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova și a finanțării unor partide politice. În ședința de săptămâna trecută, Parlamentul a extins cu 30 de zile termenul de prezentare a raportului Comisiei de anchetă. Vineri, 2 noiembrie, vor începe audierea autorităților responsabile în cadrul comisiei de anchetă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.