Locuitorii din Găgăuzia își aleg duminică bașcanul

Locuitorii din UTA Găgăuzia sunt așteptați duminică, 30 aprilie, la urnele de vot pentru a-și alege bașcanul. Pentru acest scrutin au fost deschise 65 de secții de votare în 26 de localități. Votanții au de ales între opt candidați înregistrați în cursa electorală, transmite IPN.

Pentru ca alegerile pentru funcția de bașcan să fie considerate valabile, la urne trebuie să se prezinte nu mai puțin de 50% din alegătorii înscriși pe liste. Este vorba despre circa 47 de mii de cetățeni din Găgăuzia, din cei peste 92 de mii înscriși pe listele electorale.

Comisia Electorală de Centrală de la Comrat a dispus tipărirea a 93 451 de buletine, dintre care 3 769 în limba găgăuză, 3 398 – în limba română, iar cele mai multe, 86 284 – în limba rusă. Costul unui buletin este de 0,95 lei.

Cei opt candidați înscriși în cursă sunt: Nicolai Dudoglo, Grigorii Uzun, Mihail Formuzal, Victor Petrov, Dmitrii Croitor, Serghei Cernev, Evghenia Guțul și Serghei Cimpoieș.

Tot pe 30 aprilie au loc alegeri parțiale pentru Adunarea Populară a UTA Găgăuzia. Este vorba despre Circumscripția nr. 9 Vulcănești și Circumscripția nr. 17 Cioc-Maidan. În acest sens au fost tipărite 5 314 buletine de vot.

Pentru monitorizarea alegerilor regionale din UTA Găgăuzia, Comisia Electorală Centrală a acreditat 75 de observatori internaționali.

Până în prezent funcția de bașcan a fost exercitată de Irina Vlah. Ea  nu mai putea candida întrucât exercită deja al doilea mandat consecutiv. Potrivit legislației în vigoare, „nici o persoană nu poate îndeplini funcția de guvernator al Găgăuziei decât pentru cel mult două mandate succesive”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.