Lipsă de cvorum la ședința Parlamentului

Şedinţa Parlamentului la care Guvernul urma să prezinte proiectul pentru care și-a angajat răspunderea nu a întrunit cvorum. În plenul legislativului nu s-au prezentat deputații din Partidul Socialiștilor și cei din Partidul Democrat, transmite IPN.

După ce Secretariatul Parlamentului a anunțat că la ședință și-au înregistrat prezența doar 39 de deputați, șefa legislativului, Zinaida Greceanîi, a declarat că ședința nu poate fi deschisă în lipsă de cvorum. „Domnule prim-ministru, vă mulțumim. Din păcate, Parlamentul nu s-a putut întruni în ședință”, a declarat Zinaida Greceanîi.

Liderul Grupului parlamentar Pro Moldova, Andrian Candu, a declarat că este vorba despre „un circ organizat de majoritatea parlamentară și de guvernare”. „Cu regret, chiar și procedurile democrației sunt nerespectate. În mod normal, pentru ca această asumare de răspundere să fie respectată ca procedură și ca termenul de 72 de ore să curgă, astăzi, aici prim-ministrul urma să prezinte proiectul pentru care și-a asumat răspunderea. Bineînțeles că suntem în situația în care am putea să contestăm și să constatăm că nici asumarea de răspundere nu funcționează așa cum ar fi trebuit. Nemaivorbind de obrăznicia și nesimțirea de care dau dovadă colegii din majoritatea parlamentară și de la guvernare. Suntem stupefiați de nesimțirea și de bătaia de joc de care dă dovadă această guvernare”, a mai spus Andrian Candu.

Miercuri,1 aprilie, Guvernul și-a angajat răspunderea pentru instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și agenților economici. Potrivit proiectului, venitul lunar minim garantat a fost majorat de la 1107 lei până la 1300 lei. Pentru familiile beneficiare de ajutor social, al cărui drept expiră în perioada stării de urgență, acesta se va prelungi până a ridicarea stării de urgență. Ajutorul minim de șomaj a fost stabilit la 2775 de lei. Cota TVA pentru întreprinderile din sectorul HoReCa a fost redusă de la 20% la 15%, pe perioada stării de urgență. Pentru agenții economici care şi-au sistat activitatea conform deciziilor Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a fost amânat, până pe 25 iulie, termenul de achitare a taxelor locale aferente trimestrului I.

Potrivit Constituției, Guvernul își poate angaja răspunderea în fața Parlamentului asupra unui program, unei declarații de politică generală sau unui proiect de lege. Dacă în termen de trei zile nu este depusă o moțiune de cenzură, votată cu majoritatea de voturi, programul, declarația de politică generală sau proiectul de lege se consideră adoptate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.