Linas Linkevicius, ministrul lituanian de externe: Poziţia Lituaniei în privinţa Moldovei rămâne neschimbată

Până acum Lituania a depus toate eforturile pentru a asigura adoptarea celor mai favorabile decizii pentru Republica Moldova vizând  agenda integrării europene a acesteia şi poziţia Lituaniei rămâne neschimbată, a declarat într-un interviu pentru IPN, publicat luni, 1 iulie 2013, Linas Linkevicius, ministrul afacerilor externe al Lituaniei. În aceeaşi zi Lituania a preluat preşedenţia Consiliului Uniunii Europene.

„Lituania, ca unul dintre cei mai deschişi şi consecvenţi adepţi ai Moldovei în aspiraţiile sale europene, încă până la începutul preşedinţiei sale, a depus în mod sincer toate eforturile pentru a asigura adoptarea celor mai favorabile decizii pentru Republica Moldova vizând  agenda integrării europene a ţării dumneavoastră. Statutul de preşedinte nu ne permite să anunţăm în mod deschis poziţia noastră sau să ne exprimăm atitudinea binevoitoare vizavi de opiniile unor sau altor ţări-membre ale UE, doresc însă să vă asigur că poziţia Lituaniei în privinţa Moldovei rămâne neschimbată”, a spus oficialul lituanian.

El consideră că, în acest moment, Republica Moldova se află foarte aproape de scopurile pe care doreşte să le atingă la summit-ul din luna noiembrie a Parteneriatului Estic. „Acum câteva zile, după încheierea reuniunii Consiliului de cooperare UE-Moldova, s-a anunţat încheierea negocierilor UE-Moldova privind Acordul de asociere, inclusiv privind zona de liber schimb aprofundat şi comprehensiv. Iată de ce voi îndrăzni să afirm că Moldova se află aproape ca niciodată de scopul pe care şi-l propune la summit-ul de la Vilnius – parafarea Acordului de asociere. Doresc să menţionez faptul că încheierea negocierilor privind Acordul fără de precedent prin caracterul său ambiţios, de generaţie nouă, fără a mai vorbi de faptul că negocierile privind zona de liber schimb s-au încheiat pe parcursul unei perioade impresionant de scurte de 16 luni, iar în cadrul acestui proces Moldova a câştigat   faima de lider al reformelor pro-europene, constituie un enorm succes al ţării dumneavoastră” a precizat şeful diplomaţiei lituaniene.

Linas Linkevicius a confirmat că Uniunea Europeană a urmărit cu atenţie evoluţia situaţiei politice din ultimul timp în Republica Moldova, mai mulţi oficiali europeni de rang înalt apreciind  depăşirea crizei politice în cadrul vizitei recente la Bruxelles a noului prim-ministru moldovean Iurie Leancă. „Mi se pare absolut normal că, după depăşirea crizei politice interne, urmărită cu răsuflarea întretăiată atât de către Bruxelles, cât şi de alţi parteneri ai Moldovei, şeful Guvernului dumneavoastră nou, una dintre priorităţile-cheie ale căruia o constituie continuarea agendei europene, a fost primit de către primele persoane din Comisia Europeană. Tuturor nouă Moldova nu ne este indiferentă. Sunt sigur că unicul şi cu adevărat sincerul interes al Bruxelles-ului a fost întotdeauna Republica Moldova, care îşi bazează dezvoltarea pe valorile europene”, a afirmat ministrul de externe lituanian în interviul pentru IPN, întitulat „Moldova este aproape ca niciodată de scopul pe care şi-l propune la Vilnius”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.