Lilian Carp – portretul candidatului la șefia capitalei

Materialul face parte din campania de informare lansată de IPN în care prezintă date biografice, informații despre venituri și avere, precum și experiența profesională a candidaților la funcția de primar general al municipiului Chișinău.

Deputatul Lilian Carp candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, condus de Igor Grosu, actual președinte al Parlamentului.

Lilian Carp este născut pe data de 12 octombrie 1978. Este căsătorit și are un copil.

A absolvit în 1993 Școala de cultură generală din comuna Rădeni, raionul Strășeni. În următorii ani a studiat la Colegiul Tehnic din Chișinău. Între anii 1996-2001 a studiat la Facultatea de istorie și etnopedagogie de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. A urmat masterul în științe istorice, iar apoi – studii de doctorat.

În perioada anilor 1998-2001 a activat în calitate de profesor la Liceul internat republican cu profil sportiv. Din 2002 și până în prezent este lector universitar la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport.

Din 2009 și până în 2014 a fost în funcția de șef al Cabinetului primarului general, Dorin Chirtoacă. Între anii 2011-2014 a fost consilier raional Strășeni, iar între anii 2012-2014 a fost membru al Consiliului de Administrare al întreprinderii municipale „Apă-Canal Chișinău”. Totodată, în perioada 2013-2019 a exercitat funcția de președinte la Federația Moldovenească de Polo pe Apă.

În noiembrie 2014 a acces în Parlament în calitate de deputat pe listele Partidului Liberal. La alegerile parlamentare din februarie 2019 a candidat din partea Blocului ACUM, format din PAS și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, pe circumscripția uninominală nr. 21, Criuleni și a învins, obținând mandatul parlamentar.

A candidat pe listele PAS la alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021, iar în urma scrutinului a obținut al treilea mandat de deputat. În prezent este și președinte al Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică.

În noiembrie 2022 deputatul Lilian Carp și-a anunțat aderarea la Uniunea Salvați România – partid politic de peste Prut. Potrivit lui, legea nu interzice statutul de membru PAS și cel de membru USR.                                             

Pentru anual 2022, Lilian Carp declară salariu de deputat în mărime de 247 621 de lei, dar și un salariu de 79 890 de lei de la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport. De asemenea, declară salariul soției, de la aceeași universitate,  în mărime de 172 631 de lei. Candidatul declară și câteva conturi bancare, inclusiv un cont la BCR România, pe care are cumulativ echivalentul a peste 65 de mii de lei.

Deputatul are în proprietate un apartament cu o suprafață de peste 90 de metri pătrați dobândit în anul 2012 prin contract de investiții. El declarară valoarea bunului în mărime de 579 685 de lei, specificând că valoarea pe piață a bunului este 1 200 000 de lei. Lilian Carp mai are din anul 2021 în proprietate un autoturism fabricat în 2006. Valoarea declarată a bunului este 100 000 de lei. De asemenea, deține o cotă de participare 30% în întreprinderea mixtă „Jereasdava” SRL, specializată în comerț cu ridicata al cărnii.

În cadrul evenimentului de lansare în campania electorală, candidatul PAS la funcția de primar a declarat Moldova are nevoie de o capitală în care fiecare locuitor să se simtă confortabil. „Vă asigur că în mandatul meu de primar general, împreună cu echipa PAS, vom face municipiul Chișinău confortabil cu integrarea tuturor suburbiilor din punct de vedere social, economic și cultural”, a mai spus deputatul.

Conform tragerilor la sorți, Lilian Carp de la Partidul Acțiune și Solidaritate urmează să fie cu numărul 6 în buletinul de vot.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.