Lilian Carp: Decizia privind demiterea șefului Poliției de Frontieră se va lua după raportul Procuraturii

Procuratura Generală trebuie să vină cu un raport în privința atacului armat de la Aeroport, soldat cu decesul a două persoane. O spune șeful comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp. Potrivit deputatului, dacă raportul Procuraturii va scoate la iveală faptul că tragedia a avut loc din cauza neglijenței șefului Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi va pleca în demisie. Președintele comisiei securitate face apel către oamenii legii să prezinte raportul cât mai curând, menționând că orice tergiversare alimentează noi suspiciuni în societate, notează IPN.

Președintele comisiei securitate națională, apărare și ordine publică spune că Procuratura Generală este cea care va da verdictul final cine poartă responsabilitatea pentru tragedia de la Aeroport. Potrivit lui Lilian Carp, Serviciul de Informații și Securitate efectuează trierea pasagerilor care ajung la Aeroport, iar persoanele care prezintă suspiciuni că ar fi certate cu legea sunt pasate angajaților Poliției de Frontieră.

„Procuratura trebuia să iasă cât mai curând cu un raport. Orice alt tip de speculații care apar în spațiul public, pot denatura realitățile care au fost acolo. Procuratura este obligată să vină cât mai repede cu informații despre ce s-a întâmplat acolo. Orice tărăgănare a acestui dosar creează noi suspiciuni în spațiul public. La etapa actuală SIS are atribuții în cadrul Aeroportului Internațional Chișinău de triere a pasagerilor. E vorba de accesul la baza de date Interpol, despre persoanele care sunt în căutare sau persoanele care au probleme cu legislația și nu pot intra pe teritoriul Republicii Moldova. Ulterior, aceste persoane sunt oferite poliției de frontieră și poliția de frontieră mai departe acționează. Acum SIS doar triază pasagerii care intră pe teritoriul Republicii Moldova”, a spus Lilian Carp în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Lilian Carp spune că dacă raportul Procuraturii Generale va atesta că vina pentru decesul celor două persoane de la Aeroport o poartă Poliția de Frontieră, șeful instituției, Rosian Vasiloi, va pleca în demisie.

„Pe interiorul partidului s-a discutat că dacă procuratura va oferi informații că este vina lui, va avea aceeași soartă ca a oricărui funcționar care nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu, va pleca în demisie. Doamna Revenco era în funcție politică. De asta este necesar ca procurorul să vină cu acest raport și atunci se va lua o decizie și în raport cu șeful poliției de frontieră”, a mai spus președintele comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică.

După atacul armat de la Aeroport, din 30 iunie, soldat cu moartea a două persoane, Procuratura Generală a intentat un dosar penal pe cauză de omor cu circumstanțe agravante.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.