Liberalizarea comerțului cu UE, prelungită pentru încă un an

Consiliul European a prelungit cu încă un an liberalizarea comerțului dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. Astfel, producătorii moldoveni vor putea exporta pe marea piață europeană în continuare struguri de masă, roșii, usturoi, mere, cireșe, prune și suc de struguri, fără taxe și restricții cantitative, transmite IPN.

Vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al dezvoltării economice și digitalizării, a declarat că această decizie reprezintă o oportunitate uriașă pentru antreprenorii din Republica Moldova. „Liberalizarea, chiar și temporară, ajută la competitivitatea exporturilor noastre agricole și ajută fermierii noștri să identifice piețe noi. În timp ce Rusia impune embargouri, UE rămâne un partener solid, deschizând tot mai mult piața. Încă o dovadă a sprijinului constant al Uniunii Europene pentru țara noastră. Mulțumim partenerilor noștri europeni”, a notat vicepremierul.

Potrivit datelor Ministerului, în urma liberalizării temporare a comerțului în perioada 2021-2023, exporturile moldovenești către Uniunea Europeană au înregistrat o creștere remarcabilă. În cazul strugurilor, majorarea a fost de la 15,8 mii de tone în 2021 la 32,3 mii de tone în 2023. Exporturile de mere proaspete au crescut de la 1,0 mii de tone la 13,2 mii de tone în aceeași perioadă. Prunele au cunoscut o creștere semnificativă, ajungând de la 25,8 mii de tone la 60,4 mii de tone. Și cireșele au înregistrat o creștere substanțială, trecând de la 74,0 tone la 2,9 mii de tone.

Unele produse au depășit cotele prevăzute, reflectând aprecierea și cererea crescută pentru calitatea produselor moldovenești. De exemplu, exporturile de struguri au depășit cu 62% cotele stabilite, prunele au înregistrat o creștere impresionantă de 300%, iar cireșele au depășit cotele cu 93%.

„Pe lângă beneficiile economice directe, liberalizarea temporară a avut și un impact pozitiv asupra agricultorilor moldoveni. În 2023, aceștia au economisit aproximativ 6 milioane de euro și au înregistrat afaceri în valoare de 89,5 milioane de dolari, în creștere cu 129% față de anul precedent”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Măsurile de liberalizare a comerțului vor intra în vigoare începând cu data de 25 iulie 2024, atunci când actualele măsuri de liberalizare vor expira.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.