Levănțica din Moldova, subiect de interes pentru francezi și bulgari

„Crescătorii de levănțică moldoveni și-ar dori să poată concura cu bulgarii”, titrează publicația „Дневник” din Bulgaria un articol preluat de la Agenția „France-Presse” (AFP). Agenția se referă la Alexei Cazac, care a început să crească levănțică cinci ani în urmă, acum ajungând să îngrijească 60 de hectare de plante cu aromă puternică, utilizată cel mai mult în industria parfumului. Omul de afaceri spune că în Moldova clima este ideală pentru acest tip de vegetație, predispusă soarelui și rezistentă arșiței. Producția o vinde unui grup francez.

După destrămarea URSS, ramura în cauză a cunoscut un grav declin până în primii ani ai secolului curent, scrie AFP. Dar tendința se schimbă, câmpurile de levănțică ocupă în prezent 1400 de hectare, iar producția de uleiuri eterice va atinge anul acesta cifra de 20 de tone. Chiar și așa, precizează AFP, mai e mult până se atinge nivelul de altă dată.

Totodată, industria uleiului eteric e pe cale de a renaște, menționează Alexandru Bădărău, președintele asociației producătorilor de levănțică. Jucătorii internaționali au remarcat efortul moldovenilor: conform datelor asociației, 99 la sută din uleiul de levănțică este exportat, preponderent în UE. Partnerul de bază este Germania. Dar Franța și Bulgaria, mari țări-producătoare, la fel se numără printre cumpărători.

În ideea de a putea concura cu Bulgaria, unul din cei mai mari exportatori în domeniu, moldovenii își laudă calitatea producției, scrie AFP. Tânărul producător Nicu Ulinici, care deține 10 hectare de plante la circa 10 de kilometri de Chișinău, spune că soiul moldovenesc de levănțicăc dă ulei mai puțin, dar de o calitate mai bună.

În scopul unui succes pe piața internațională, Asociația națională a aprobat marca „Uleiuri eterice din Moldova” și speră să intre în curând în posesia unui certificat de calitate internațional. În așteptarea acestei zile, notează AFP, producătorii moldoveni căștigă și din contul turiștilor care pozează pe fundalul întinderilor pitorești în culori pastelate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.