La două luni de la declanșarea crizei politice, deputații sunt departe de consens

Deputații Parlamentului de la Chișinău sunt încă departe de identificarea unui consens privind depășirea blocajului politic. Socialiștii și deputații Pentru Moldova insistă pe candidatura Marianei Durleșteanu la șefia Executivului și-i cer șefului statului să respecte legea și să desemneze candidatul susținut de majoritatea parlamentară. În același timp, reprezentanții PAS spun că vor merge până în pânzele albe pentru a obține declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, iar cei ai Platformei DA spun că actuala criză pandemică și economice cere instituirea urgentă a unui Guvern pro-european care să se ocupe de problemele oamenilor, notează IPN.

Deputații socialiști și cei ai platformei Pentru Moldova o acuză pe președintele Sandu că ar sfida Constituția și, contrar legii, ar ignora forul legiuitor al țării, instituție supremă în stat.

„Noi susținem în continuare candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de prim-ministru, asteptăm ca președintele Sandu să respecte legea supremă, principiile unui stat de drept, să execute hotărârea Curții Constituționale și să înceapă consultările cu deputații”, a spus deputatul platformei Pentru Moldova Sergiu Sîrbu în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.

„Nu este corect să spunem că Maia Sandu este în conflict cu Parlamentul, Maia Sandu este în conflict cu legea și cu Constituția, despre acest lucru foarte clar a menționat Curtea Constituțională. Într-un final, Sandu va fi obligată să respecte legea și să desemneze candidatul majorității parlamentare, credem că după discuții cu celelalte fracțiuni parlamentare vor exista 70 de voturi pentru candidatura Marianei Durleșteanu”, a declarat deputatul PSRM, Alexandru Nesterovschi.

De cealaltă parte, deputații PAS fac referire la doleanțele cetățenilor, care, potrivit lor, și-ar dori resetarea clasei politice de la Chișinău printr-un nou extercițiu electoral.

„Până acum toți strigau că vor anticipate, acum brusc toți și-au amintit că e criză în țară. Toate sondajele arată că lumea este nemulțumită de clasa politică, de Parlament. Atât timp cât va exista Parlamentul în componența actuală, soluții nu mai pot exista. Acest Parlament nu mai dă randament. Dialog poate exista doar pentru a stabili dizolvarea Parlamentului și a datei alegerilor anticipate”, a spus deputatul PAS, Virgiliu Pâslariuc.

Reprezentanții Platfomei DA spun că interesele de partid nu pot fi puse mai presus de interesele țării, care necesită acum implicarea unui Guvern plenipotențiar pro-european.

„Noi putem să venim ca niște stingători la toate incendiile, Alexandru Slusari se ocupă de problema Căii Ferate și de problemele agricultorilor, Igor Munteanu se ocupă de problemele mediului de afaceri”, a spus  deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău.

Președintele Maia Sandu a menționat că după data de 23 martie Curtea Constituțională ar putea decide existența circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului. Potrivit unei decizii anterioare a Curții Constituționale, incapacitatea de a învesti un Guvern timp de 3 luni ar putea servi drept temei de dizolvare a Legislativului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.