La Criuleni a început construcția Parcului Fotovoltaic cu capacitatea de 2,8 MW

S-a dat startul lucrărilor de construcție a Parcului Fotovoltaic, cu capacitatea de 2,8 MW, din raionul Criuleni. Potrivit dezvoltatorilor, centrala va permite generarea unei cantități de energie suficientă să acopere în totalitate cererea de electricitate a instituțiilor publice din raion și va contribui la reducerea emisiilor de bioxid de carbon cu peste o mie de tone CO2 anual. Valoarea proiectului este de aproximativ 3,7 milioane de euro, bani oferiți de Guvernul Republicii Populare Chineze, transmite IPN.

Prezent la evenimentul de deschidere a șantierului de construcție, secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Mihail Lupașcu, a declarat că pentru Republica Moldova este un proiect unic ca dimensiune și capacitate. „Proiectul respectiv va contribui la atingerea obiectivelor politicilor statului trasate în domeniul energetic și de mediu, precum și la sporirea securității energetice a țării, la creșterea ponderii energiei regenerabile în consumul de energie și, nu în ultimul rând, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”, a afirmat Mihail Lupașcu.

Secretarul de stat susține că, pe lângă impactul considerabil al proiectului la realizarea obiectivelor strategice, extrem de importante pentru Republica Moldova, acest parc fotovoltaic va aduce beneficii directe cetățenilor raionului Criuleni, prin crearea locurilor noi de muncă, reducerea cheltuielilor bugetare a instituțiilor publice pentru asigurarea cu energie electrică și, ca rezultat, direcționarea economiilor monetare către alte necesități stringente de pe agenda organului executiv al raionului.

Inițiativa face parte din proiectele susținute de Guvernul chinez în contextul Acordului de Cooperare tehnică și economică, semnat între Republica Moldova și Republica Populară Chineză în anul 2011.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.