La Chișinău se desfășoară Forului Exportatorilor 2017

Țările CSI rămân în continuare o componentă importantă pe piața exporturilor produselor moldovenești, iar acordurile de liber schimb oferă posibilitatea de a exporta cu mai puține impedimente. Iar în condițiile unei țări mici, exporturile pot contribui la creșterea economică. Despre aceasta a vorbit viceministrul economiei, Vitalie Iurcu, la cea de-a cincea ediție a Forului Exportatorilor, care a avut loc la Chișinău, în data de 5 octombrie, în cadrul Moldova Business Week 2017, transmite IPN.

Potrivit viceministrului, chiar dacă în 2016, față de 2015, s-a înregistrat o diminuare a exporturilor fructelor, legumelor și produselor medicinale și de farmaceutică, s-au îmbunătățit indicii comerțului cu servicii: comunicații, informaționale și de afaceri. „Piața CSI oricum rămâne în continuare una din piețele importante, inclusiv după semnarea acordului DCFTA care dus la faptul că s-au diversificat exporturile moldovenești, iar ponderea exporturilor în Uniunea Europeană a crescut de la 35% în anul 2000 la 65% în 2016”, a spus Vitalie Iurcu.

Iurie Fală, director executiv „Moldova Fruct”, spune că în ultimii ani se investește mult în procesarea fructelor. Însă, pe lângă schimbările de climă, care aduc cele mai mari riscuri, mai există și provocarea diversificării piețelor de desfacere. „Nu doar producătorii trebuie să facă față acestor provocări, dar și instituțiile statului, care trebuie să facă reformele necesare, iar suportul să-l direcționeze în zonele prioritare. Aici mizăm pe suportul din partea statului și, desigur, pe partenerii din UE”, a adăugat Iurie Fală.

Directorul adjunct al Oficiului Național al Viei și Vinului, Vladimir Grosu, a remarcat că, deși producția de vinuri crește, „în timpurile bune” erau volume de export și producere mai mari. Pe viitor, Oficiului Național al Viei și Vinului își va orienta eforturile spre exportul vinului spre patru piețe de bază: Polonia, Cehia, România și China.

Forumul a reunit circa 250 de companii locale și străine din sectorul agroindustrial, industria ușoară și construcție de mașini.

  • vitalie iurcu despre exporturile pe piata csi.mp3
  •     0
  •   

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.