La Centrul de capturare și sterilizare a animalelor fără stăpân sunt circa 870 de câini

La Centrul de capturare și sterilizare a animalelor fără stăpân din capitală sunt circa 870 de câini, pe când capacitatea acestuia este de 600-700 de patrupezi. Pentru că centrul este supraaglomerat, câinii fără stăpân prinși în stradă sunt sterilizați, vaccinați antirabic, iar apoi, dacă nu sunt agresivi, sunt lăsați în libertate.

Contactat de IPN, Karl Luganov, specialist principal în cadrul Secției de control și protecția animalelor din cadrul Direcției generale locativ-comunală și amenaja, a declarat că anul trecut s-au cheltuit în jur de șapte milioane de lei pentru întreținerea animalelor. Aici sunt incluse cheltuielile pentru capturare, sterilizare, vaccinare, hrană, îngrijire etc.

Karl Luganov a menționat că sterilizarea contribuie la reducerea populației maidanezilor. Animalele sunt mai puțin agresive și se schimbă și atitudinea față de ele. Oamenii cunosc că acestea sunt sterilizate, dar și vaccinate. Cu regret, spune responsabilul, de o lună sterilizarea este suspendată pentru că nu sunt lucrători medicali care să o facă.

De ajutor sunt voluntarii, care vin să socializeze cu animalele de la centru și să le îngrijească. Oricine poate vizita patrupezii, chiar dacă nu sunt deciși să adopte un animal. Doritorii pot veni la centru de luni până vineri, între ora 13.00 și 15.00, iar sâmbăta și duminică aproape pe parcursul întregii zile.

Municipalitatea promovează adopția responsabilă a patrupezilor. Or, spune Karl Luganov, de multe ori se întâmplă că o persoană ia un câine și, după o vreme, dacă nu face față situației sau se răzgândește, îl abandonează, nici măcar nu-l întoarce la centru.

Karl Luganov afirmă că sunt întreprinse măsuri pentru ca numărul animalelor în stradă să fie cât mai mic. În cooperare cu  clinicile veterinare private, se lucrează la programe de sterilizare subvenționată pentru persoanele care nu-și permit să plătească costul deplin al serviciului. De asemenea, se planifică înregistrarea câinilor. În caz de pierdere, animalul va fi mai ușor de găsit. Iar în caz de abandon, stăpânul va putea fi sancționat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.