La Bălți a început construția Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic

La Bălți au început lucrările de construcție a Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic. Sediul viitorului Centru se află pe teritoriul Universității de Stat „Alecu Russo”, iar deschiderea este preconizată pentru septembrie 2021. Centrul va servi ca accelerator economic și de inovație pentru regiunea de nord a țării, oferindu-le studenților și tinerilor profesioniști acces la laboratoare, săli de conferințe, zone de colaborare precum și birouri pentru start-up-uri în domeniile TIC, auto, modei și altor industrii regionale, transmite IPN.

Prezent la evenimentul de lansare a lucrărilor, prim-ministrul Ion Chicu a declarat că experiența țărilor europene, Statelor Unite ale Americii, țărilor economic dezvoltate arată că această abordare de cooperare a eforturilor educației și economiei este cea mai de succes. „Sunt sigur că, odată cu lansarea acestui Centru, posibilitățile sistemului educațional universitar de a oferi pieței muncii și industriei specialiști bine pregătiți vor crește enorm. Doar conștientizând la maximum acest adevăr, Guvernul vine cu această investiție enormă pentru noi, dar sunt sigur că randamentul acestei investiții va fi unul înalt. Bineînțeles, ca și în alte acțiuni de acest gen, am beneficiat și beneficiem de suportul partenerilor noștri de dezvoltare. În cazul de față, este vorba de SUA, Suedia și Marea Britanie”, a notat premierul, citat într-un comunicat de presă al Agenției de Dezvoltare Regională.

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, a menționat că Centrul de Inovare Bălți este un exemplu excelent de colaborare dintre multipli parteneri întru beneficiul educațional și economic al Republicii Moldova. Guvernul SUA, prin intermediul USAID, alături de Suedia și UK, va contribui la dotarea Centrului cu peste 350 de mii de dolari.

Centrul va avea un impact asupra celor peste 4 500 de studenți ai Universității din Bălți, care vor beneficia de laboratoare, spații de co-working și de expoziții, zone de printare 3D, robotică, microelectronică.

Valoarea totală estimativă a proiectului se cifrează la 37,54 milioane de lei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.