Klaus Iohannis a subliniat necesitatea sprijinului partenerilor pentru Republica Moldova

Președintele României, Klaus Iohannis, a subliniat la întrevederea cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, necesitatea continuării sprijinului partenerilor pentru Republica Moldova. Șeful statului român a evocat impactul substanțial al conflictului din Ucraina și a prezentat măsurile de sprijin adoptate de România în domeniile critice, cu accent pe sectorul energetic, transmite IPN.

Klaus Iohannis l-a primit marți pe Antony Blinken la Palatul Cotroceni, în contextul participării la reuniunea miniștrilor de externe ai statelor membre NATO și al marcării, anul acesta, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România și Statele Unite ale Americii.

Cei doi înalți oficiali au avut un schimb de opinii substanțial cu privire la contextul regional complex, marcat de exacerbarea efectelor economice, sociale și umanitare ale continuării agresiunii Rusiei în Ucraina și, respectiv, la măsurile luate pentru implementarea deciziilor privind consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO, în special în regiunea Mării Negre, adoptate în timpul Summitului Alianței de la Madrid, precizează Președinția de la București.

În cadrul discuțiilor au mai fost abordate subiecte privind continuarea sprijinului aliaților pentru Ucraina, context în care Secretarul de Stat Antony Blinken a exprimat aprecierea SUA pentru demersurile consistente și multidimensionale ale României, atât prin acordarea de asistență directă, sprijin pentru refugiați, respectiv pentru tranzitul de cereale, dar și prin coordonarea eforturilor internaționale în sprijinul țării vecine.

De asemenea, a fost abordat subiectul crizei energetice actuale, context în care a fost evaluat stadiul proiectelor bilaterale strategice în sectorul energetic, în special a celor din domeniul nuclear civil, care vor permite României să fie un furnizor de securitate energetică în regiune.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.