Judecătorii care l-au condamnat pe Vlad Filat nu au dreptul de a rejudeca cauza, CC

Judecătorii care l-au condamnat pe fostul prim-ministru Vlad Filat nu mai au dreptul de a rejudeca cauza penală în proces de revizuire. Curtea Constituțională a emis o decizie în privința sesizării avocaților fostului premier de clarificare a prevederilor Codului de Procedură Penală care stabilesc incompatibilitățile judecătorilor la rejudecarea cauzelor penale, în particular în proces de revizuire, transmite IPN.

Cu referință la jurisprudența CEDO și a Curții Constituționale, judecătorii constituționali au statuat că „legislatorul național a instituit în acest sens un nivel de protecție mai ridicat, interzicându-le judecătorilor care s-au pronunțat chiar și o singură dată asupra fondului unei cauze să participe în viitor la admisibilitatea unei cereri de revizuire”.

Pe 1 martie 2019 și, respectiv, 12 iunie, apărarea lui Vlad Filat a depus două cereri de revizuire a sentinței de condamnare a fostului premier, temeiul fiind existența a două sau mai multe hotărâri irevocabile care nu se conciliază între ele. În ambele cazuri, apărarea a solicitat recuzarea completelor de judecată pe motiv că normele legale stabilesc foarte clar că aceiași judecători care s-au pronunțat asupra fondului cauzei nu pot să examineze admisibilitatea cererilor de revizuire. Respingerea cererilor de recuzare a și sugerat sesizarea Curții Constituționale pentru clarificarea acestui aspect.

Avocații menționează într-un comunicat de presă că decizia Curții Constituționale îi permite fostului premier să solicite reexaminarea deciziei de respingere a cererii de revizuire, sentință lăsată în vigoare prin decizia recentă a Curții Supreme de Justiție. Totodată, în cadrul celei de a doua cereri de revizuire, judecătorii urmează să-și declare abținere de la judecarea cauzei în proces de revizuire.

Vlad Filat a fost reținut în octombrie 2015, fiind condamnat, pe 27 iunie 2016, la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. În prezent își ispășește pedeapsa în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău. Fostul prim-ministru mai este cercetat într-un al doilea dosar, pe faptul săvârșirii infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Dosarul se află pe rol la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, și a fost expediat în instanța de judecată, la mijlocul lunii ianuarie. În ambele dosare Vlad Filat pledează nevinovat și califică cazurile ca fiind politice.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.