Judecătoarea Rodica Berdilo: Mi-am făcut meseria așa cum prevede legea

Judecătoarea Rodica Berdilo, de la Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Centru, care a emis decizia de nerecunoaștere a rezultatelor alegerilor locale noi ale primarului de Chișinău, declară că și-a făcut meseria așa cum prevede legea, independent de orice influență din exterior. Judecătoare a transmis un mesaj prin intermediul paginii de Facebook a instanței de judecată, menționând că în luarea deciziei nu s-a lăsat intimidată de vocile care îi strigau la ușa biroului cum să aplice legea în favoarea unuia sau altuia, în dependență de preferințele politice.

Judecătoarea afirmă că s-a condus strict și fără excepții de prevederile legii, în speță de Codul Electoral, care prevede că în ziua alegerilor și în ziua precedentă alegerilor nu se admite niciun fel de agitație electorală, cuvântul cheie fiind „niciun fel”. „Astăzi legea poate fi încălcată un pic, mâine un pic mai mult, astăzi poate fi încălcată de cineva pe care îl simpatizați, mâine poate fi încălcată de cineva pe care nu îl simpatizați, iar nesancționarea acestor încălcări pune în pericol democrația și statul de drept”, declară magistrata.

Potrivit judecătoarei, ca să aplici legea este nevoie de curaj, și nu doar în Republica Moldova, ci în orice alt colț al lumii, de aceea nu oricine poate fi judecător. Rodica Berdilo mai spune că un judecător este nevoit să reziste presiunilor psihologice, cu respectarea jurământului depus la învestirea în funcție, cu respectarea Constituției și a legilor țării.

Judecătoarea afirmă că a respectat întrutotul legea și că numai prin respectarea legii oamenii vor avea sentimentul că trăiesc într-o lume echitabilă, că eforturile lor pot avea o finalitate.

Decizia de invalidare a alegerilor locale noi ale primarului general de Chișinău, emisă de către Judecătoria municipiului Chișinău, sectorul Centru, în data de 19 iunie, a devenit irevocabilă prin încheierea Curții Supreme de Justiție din 25 iunie. Drept motiv al invalidării scrutinului este invocat faptul că atât Andrei Năstase, cât și contracandidatul său, Ion Ceban, au făcut agitație electorală în ziua alegerilor, acțiune inadmisibilă potrivit Codului Electoral. Ambii candidați, prin intermediul live-urilor pe rețelele de socializare au îndemnat alegătorii să iasă la vot. Chiar dacă nu au menționat cu cine anume să voteze, instanța a decis că aceste acțiuni au avut un impact semnificativ asupra opțiunii alegătorului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.