Iurie Calestru: Guvernul ezită să aprobe realizarea inițiativei „Discover EU”

În pofida susținerii manifestate de zeci de stakeholderi politici din Parlamentul European (eurodeputați și președinte), primării și instituții publice de interes național și regional din România și Republica Moldova, asociații civice și patronale, autoritățile de la Chișinău nu sunt hotărâte să aprobe realizarea inițiativei „Discover EU” pe tronsonul feroviar Iași-Chișinău, a declarat Iurie Calestru, director de programe la Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor (IDEP) Moldova , în cadrul unei conferințe de presă de la IPN.

„Adresăm cu disperare acest apel catre responsabilii din Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Moldova să aprobe extinderea Programului „Discover EU” pentru 10 mii de tineri din regiune. Banii sunt subvenționați de UE! ”, a menționat Iurie Calestru.

IDEP Moldova a adresat pe 29 iunie un demers separat președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, dar și conducerii Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, prin care au informat despre faptul că Delegația UE din Chișinău încă în octombrie 2021 a precizat că Uniunea Europeană își orientează cea mai mare parte a finanțării prin programe sectoriale concepute și gestionate în strânsă cooperare cu Guvernul Republicii Moldova. Deci, susținerea Delegației și Comisiei Europene poate veni doar după ce Programul „DiscoverEU Iași-Chișinău” (și ulterior spre Odesa)  va fi aprobat de către Guvernul Republicii Moldova.

„Astăzi, 17 august 2022, încă așteptăm un răspuns favorabil de la președintele Republicii Moldova sau de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova. Reamintim că noi, reprezentanți ai societății civile, punem la dispoziția Guvernului toată expertiza pentru a parcurge etapele necesare obținerii și implementarii unui astfel de program istoric pentru tinerii nostri, pentru turismul regional. Suntem conștienți că există multe provocări legate de un astfel nou program. Am luptat și milităm în continuare pentru implinirea acestui vis posibil, sustinut la toate nivelurile din UE”, a spus directorul de programe IDEP Moldova.

În septembrie 2021, Căile Ferate din Moldova (CFM), împreună cu Asociația Patronală din Industria Turismului și IDEP Moldova, au creat un grup de lucru pentru promovarea coridorului feroviar Iași-Chișinău. În acest scop au fost organizate evenimente „în oglindă” sub patronajul primarului Iașului, cu participarea a peste 80 de instituții ai căror reprezentanți s-au deplasat pentru reuniunile din 27 septembrie 2021 la Odesa și din 28 noiembrie  la Chișinău, discuțiile continuând apoi  online în data de 29 noiembrie. „Reuniunile au fost îngreunate de conditiile pandemice care au afectat în primul rând turismul, dar am arătat că este posibil să continuăm eforturile de stimulare a turismului verde, folosind ca mijloc de deplasare trenul, pentru reușita proiectului: 150 persoane vaccinate au participat fizic, deplasându-se cu trenul spre Iași și apoi spre Odesa. Rezultatul acestor dezbateri și consultări complexe a fost imediat, prin crearea unor pachete turistice pentru sejururi pe termen scurt incluzând deplasare cu trenul (City Break) între Chișinău și Iași”, a specificat Iurie Calestru.

Lansarea pe 12 decembrie 2021 a rutei feroviare regulate Chișinău - București, care trece și prin Iași, s-a dovedit a fi un succes la nivel civic, antreprenorial și instituțional. „În ianuarie 2022 , am fost onorați că în urma demersului primarului Cluj-Napoca, domnului Emil Boc, către președintele Parlamentului European, regretatul deja domn David Maria Sassoli, a apreciat mult inițiativa „DiscoverEU Iași – Chișinău – Odesa” ca parte a noului program ERASMUS+, în acest fel fiindu-ne nouă remisă scrisoare de la administrația cabinetului domnului Boc”, a adăugat Iurie Calestru.

La 18 ianuarie 2022, reprezentanți ai IDEP Moldova au participat la o ședință comună cu conducerea CFM și reprezentanți ai Ministerului Infrastructurii Regionale din Republica Moldova, unde au explicat prevederile extensiei „DiscoverEU Iași Chișinău” și ulterior Odesa, iar susținerea acestei inițiative urma să fie discutată cu conducerea ministerului, lucru care încă nu s-a întâmplat, a mai spus directorul de programe IDEP Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.