Iurie Bolboceanu: Corupție există nu doar în sistemul judecătoresc

În Republica Moldova, corupție există nu doar în sistemul judecătoresc sau cel al procuraturii. Există în întregul sistemul de guvernare. O spune ex-deputatul Iurie Bolboceanu, condamnat pentru trădare de patrie, în 2018, apoi achitat, în noiembrie 2020, după ce procurorii și-au retras învinuirea.

Într-un interviu pentru IPN, Iurie Bolboceanu spune că, de vreo zece ani sau poate și mai bine, guvernarea din Republica Moldova „și-a ieșit din minți”. „Dar mai mult deranjează cu câtă îndrăzneală, sarcasm și batjocoră ei fac acest lucru, fără să ia în considerare consecințele acestor acțiuni. Am trecut o perioadă când mitele nici nu se mai numărau. Se luau în genți, în saci, în „culioace”. Corupția a urcat pe verticală practic în toate instituțiile statului”, a remarcat fostul parlamentar.

Potrivit lui Bolboceanu, diplomații europeni au înțeles, încă în 2011-2012, că Republica Moldova merge spre dictatură, spre stat capturat. Ceea ce a făcut Parlamentul în 2019 a fost o constatare a acestui fapt, dar e păcat că această constare nu a avut urmări.

Iurie Bolboceanu mai spune că societatea întotdeauna cere o justiție adevărată și își dorește acest lucru, dar nu tot timpul alege judicios, astfel ca persoane care să vin la putere să realizeze aceste solicitări ale societății. „Ne transformăm în timp într-o societate impulsivă, într-o societate haotică, se promovează și aplaudă minciuna, conștient, dar când cineva spune că e mai greu, dar asta e realitatea, atunci ne obijduim”, a remarcat ex-parlamentarul.

În opinia sa, oamenii trebuie să învețe să de-a note politicului  pe merite, să fie mai duri cu politicienii care au venit la putere și nu au făcut nimic, să nu-i voteze pe cei compromiși. Doar așa lucrurile se vor schimba spre bine.
___

Interviul este realizat în cadrul proiectului Agenției de presă IPN „Injustiția scoasă la vedere prin mijloace multimedia”. Iurie Bolboceanu a fost reținut pe 17 martie 2017, iar peste un an, tot în luna martie, a fost condamnat la 14 ani de închisoare pentru trădare de patrie. El a fost acuzat că, fiind racolat de către ofițerii Direcției Principale de Informații a Statului Major General al Ministerului Apărării al Federației Ruse, în perioada 5 octombrie 2016 – 17 martie 2017, a cules și a transmis informații de interes național, pasibile de a fi utilizate în dauna intereselor Republicii Moldova. În detenție s-a aflat doi ani și trei luni, până când s-a dispus reexaminarea dosarului. Cauza penală a lui Iurie Bolboceanu face parte din lista celor 38 de dosare politice evaluate de către un grup de procurori, creat în februarie 2020, ca urmare a Declarațiilor și Raportului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care indica o listă de dosare cu suspiciuni de urmărire ilegală, abuzivă, selectivă și pe motive politice a unor persoane din Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.