Iulian Muntean n-a completat chestionarul comisiei pre-vetting. Ion Guzun: O problemă gravă de etică

Iulian Muntean este obligat să indice în chestionarul comisiei pre-vetting dacă a fost sancționat penal sau dacă este subiectul unei investigații penale. O spune membrul Consiliului Superior al Magistraturii, Ion Guzun. Potrivit membrului CSM, o mare parte din vină o poartă și Procuratura Anticorupție care încă acum 5 ani nu a introdus în baza de date numele persoanelor învinuite în dosar. În aceleași context, președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, spune că scandalul cu implicarea membrului CSM, Iulian Muntean, denotă că reforma justiției a eșuat, notează IPN.

Membrul CSM, Iulian Muntean, numit în funcție de Parlament, a trecut evaluarea comisiei pre-vetting, deși are statut de învinuit într-un dosar penal. Ieri, Procuratura Anticorupție a anunțat că a inițiat un proces penal pe numele unor angajați CNA, responsabili de acumularea, analiza și furnizarea informației către comisia de pre-vetting. Membrul CSM, Ion Guzun, spune că vina aparține, în primul rând, candidatului care nu a indicat în chestionarul comisiei pre-vetting existența unui dosar penal.

„El era obligat să indice în chestionar, chiar dacă chestionarul este voluntar, e o problemă de etică gravă, dar tu îți demonstrezi integritatea atunci când ești întrebat dacă ai avut sau nu sancțiune penală sau dacă ești subiectul unei investigații penale. El n-a indicat acest lucru. În plus, comisia pre-vetting nu este un procuror care să aibă toate dosarele și să le verifice. Comisia a solicitat informații de la celelalte entități. Ulterior, am văzut că dosarul e la Procuratura Anticorupție, ea conduce dosarul și cu 5 ani în urmă nu a introdus datele în baza de date cu privire la infracțiuni. Noi am constatat că o persoană a trecut prin toate punctele vulnerabile ale evaluării și a demonstrat că pe parcursul ultimilor 5 ani cel puțin 80 de persoane nu au apărut în vreo bază de date. Nu le-am văzut în rapoartele CNA sau ale Procuraturii Anticorupție. Asta e foarte grav”, a spus membrul Consiliului Superior al Magistraturii, Ion Guzun, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, spune că numirea lui Iulian Muntean, care are statut de învinuit într-un dosar de corupție, în funcția de membru CSM, atestă că procesul evaluării extraordinare, demarat de PAS, a eșuat.

„Reforma pe care au inițiat-o cu intenții bune, pentru că evaluarea este o idee foarte bună, a eșuat. Astăzi am ajuns la un absurd. Un membru CSM este vizat într-un proces penal de corupție. Acolo sunt probe pertinente, de asta dosarul nici nu a fost clasat. Asta știrbește foarte mult din imaginea Consiliului Superior al Procuraturii. Care este garanția mea, ca cetățean, care așteaptă o justiție adecvată, că și în raport cu ceilalți membri nu s-au tăinuit informații care ulterior vor apărea în spațiul public și ne vor șoca? Despre averi, despre dosare. Ion Guzun, membru CSM, a activat în ong-ul CRJM, în comisia pre-vetting este tot un membru CRJM, un candidat la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție tot este membru CRJM. Apar multe suspiciuni în privința imparțialității acestei comisii care a evaluat candidații la funcția de membru CSM”, a spus președintele Platformei DA, Dinu Plîngău.

Ieri, membrul Consiliului Superior al Magistraturii, Iulian Muntean, și-a depus cererea de demisie la secretariatul Parlamentului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.