Irina Vlah: Guvernul de la Chişinău greşeşte că nu acordă atenţie Găgăuziei

Irina Vlah, noul başcan ales al Găgăuziei, intenţionează să transforme inaugurarea sa într-o manifestaţie amplă cu participarea conducerii de vârf de la Chişinău. Anunţul a fost făcut de însăşi Irina Vlah în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV 7”, transmite IPN.

Irina Vlah a spus că intenţionează astfel să determine conducerea de vârf  de la Chişinău să viziteze Comratul şi să se întâlnească cu găgăuzii. „Este pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, când başcanul este ales din primul tur. Am decis că inaugurarea, care va avea loc la 15 aprilie, nu se va mai face într-un cerc restrâns, ci în Piaţa Biruinţei din centrul Comratului, pentru ca să poată asista toţi doritorii. Am invitat întreg cabinetul de miniştri, deputaţii, conducerea Parlamentului, dar şi pe şeful statului. Preşedintele Nicolae Timofti n-a vizitat niciodată autonomia găgăuză. Unii găgăuzi nu cunosc nici numele preşedintelui, dar nu încă să cunoască cum arată. Aşa că ceremonia de inaugurare a başcanului va fi o ocazie potrivită pentru poporul găgăuz să se întâlnească cu preşedintele”, a declarat noul başcan.

Irina Vlah a infirmat declaraţia făcută nu demult de către speakerul Andrian Candu că n-ar fi chiar pro-rusă. „Sunt un politician pro-rus şi reprezint interesele poporului găgăuz, care în marea majoritate este pro-rus. Dar mă voi strădui să am o relaţie constructivă cu puterea de la Chişinău. În calitate de membru al Guvernului, mă voi strădui ca problema găgăuză să fie inclusă mai des în agendă. Politicieni, Guvernul de la Chişinău fac o mare greşeală că nu acordă atenţia cuvenită autonomiei găgăuze”, a declarat Vlah.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.