Ion Sturza: Procurorul general nu este în stare să reformeze justiția de unul singur

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova Ion Sturza este de părere că actualul procuror general, Alexandr Stoianoglo, nu este în stare să reformeze justiția de unul singur, dacă nu se va bucura de suport politic. Potrivit lui Ion Sturza, președintele Igor Dodon nu-și dorește ca sistemul existent în justiție să fie atins pentru că el însuși ar beneficia de pe urma lui, transmite IPN.

„Un om nu va face nimic, atât timp cât nu va fi un mesaj clar politic dat de toți cei care astăzi se află la guvernare. Igor Dodon nu vrea să distrugă acest sistem de pârghii, de influențe, mai bine îl folosește. El este parte a acestuia, așa a fost educat. Chiar și luxul exorbitant pe care îl demonstrează l-a văzut la fostul președinte Vladimir Voronin”, a afirmat Ion Sturza în cadrul emisiunii „În profunzime” de la postul ProTV Chișinău.

Totodată, fostul premier susține că Igor Dodon este un agent al Federației Ruse cu acte în regulă. Ion Sturza consideră că președintele nu mai poate avea un grad de independență, având interese economice, financiare, primind suport din Federația Rusă. „Pe de altă parte, SUA nu vor tolera ca în spatele frontului, în spatele liniei de confruntare dintre Federația Rusă și Ucraina, unde Rusia are o implicare militară destul de serioasă, la granița cu NATO, să existe un regim care ar afecta securitatea în această zonă. Acesta ar fi un spin în spate pentru SUA. Aceasta ar fi cea mai mare vulnerabilitate a lui Igor Dodon”, a afirmat Ion Sturza.

Potrivit lui Sturza, furtul miliardului a fost cea mai mare umilință a poporului din toate veacurile, principalul exponent al căruia este Ilan Șor. Ion Sturza consideră că Ilan Șor trebuie adus în țară și pedepsit, însă Republica Moldova nu a făcut vreo solicitare în acest sens. „Exact aceeași poveste este și cu Vladimir Plahotniuc. Dacă dosarul era beton, trimis la Washington, Plahotniuc era pus în avion și adus în țară. Foarte mult înseamnă voința politică”, a conchis fostul premier.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE