Ion Sturza: Alianța PSRM-PDM poate dura până în aprilie

Coaliția de guvernare formată de Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat ar putea dura până în aprilie anul curent. De această părere este fostul premier Ion Sturza. Potrivit lui, actualmente este timpul de aruncat zarurile și de format o nouă coaliție din care ar putea face blocul ACUM și PDM. Astfel, Guvernul Chicu ar putea pica în primăvară, transmite IPN.

„Acum trebuie aruncate zarurile. Exisă o șansă unică de a lăsa orgoliile, de a separa câțiva oameni odioși care au rămas fideli lui Plahotniuc și de a face o alianță dintre PDM și blocul ACUM pentru a da jos Guvernul Chicu și a crea condiții infernale în campania electorală lui Dodon ca el să nu fie ales. Nu e mare importanța președintelui, dar un președinte care nu are capacitatea aceasta administrativă și politică se transformă în păpușă”, a declarat fostul premier în cadrul emisiunii „În profunzime” de la postul de televiziune ProTV Chișinău.

În opinia lui, trebuie încercat un Guvern de coaliție, cu algoritm, cu repartizarea responsabilităților. „Un Guvern politic, nu de tehnocrați. Dodon, fără de guvernare și fără o coaliție majoritară în Parlament nu mai este. Asta trebuie să se întâmple în lunile aprilie-mai”, a completat fostul politician.

Totodată, fostul premier este de părere că Statele Unite ale Americii nu vor permite ca în regiune să se consolideze un regim dependent de Federația Rusă. „Un regim care are un dialog cu Federația Rusă, care are un comportament civilizat - da, dar în linia occidentală. Dar un regim care este o extensie a regimului de securitate al Federației Ruse în Moldova nu va fi acceptat de SUA. Dacă noi nu vom face această reconfigurare pașnic, vom avea un Maidan. Pentru că oricum se va găsi o parte mică a societății care îl va contesta virulent pe Dodon. Președintele știe foarte bine acest lucru”, consideră fostul șef al cabinetului de miniștri.

Ion Sturza este de părere că Igor Dodon a făcut o mare greșeală că s-a decuplat de la fosta prim-ministră Maia Sandu, de care a avut nevoie în calitate de pârghie de legătură cu Occidentul. Dar și Maia Sandu a greșit când a forțat lucrurile soldate cu demisia Guvernului său.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.