Ion Ștefăniță – portretul candidatului la șefia capitalei

Materialul face parte din campania de informare lansată de IPN în care prezintă date biografice, informații despre venituri și avere, precum și experiența profesională a candidaților la funcția de primar general al municipiului Chișinău.

Ion Ștefăniță candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului Mișcarea Respect Moldova, partid creat de fostul deputat al Partidului Democrat Eugeniu Nichiforciuc.

Ion Ștefăniță s-a născut pe 3 martie 1980, în orașul Leova. Este căsătorit și are 2 copii.

În perioada anilor 1998-2002 a studiat la Facultatea de istorie și etnopedagogie de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. În 2003-2004 a urmat masteratul la aceeași facultate. Între anii 2003-2009 a făcut Facultatea de drept la Universitatea de Stat din Moldova, iar între 2005-2006, a urmat un master profesional la Universitatea „Via Domitia”, Franța, beneficiind de Bursa Guvernului Francez.

Din septembrie 2003 își desfășoară prima sa experiență profesională în calitate de cercetător științific la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. În anul 2006 face un stagiu la Muzeul Charlier din Bruxelles, Belgia. De-a lungul anilor a realizat mai multe stagii profesionale în China, Franța, Brazilia, Canada, Japonia etc.

Începând cu anul 2009, a fost numit director general interimar al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, funcție deținută timp de 12 ani. În 2015, pentru efortul și activitatea prodigioasă pe domeniul patrimoniu cultual, Asociația pan europeană Europa Nostra, i-a acordat cel mai înalt premiu al Uniunii Europene cu același nume – Premiul Europa Nostra. În noiembrie 2021 a fost eliberat din funcție printr-un ordine emis de actualul ministru al culturii.

Din decembrie 2021și până în prezent exercită funcția de șef al Secției energie durabilă, investiții și inovații la Direcția generală locativ-comunală și amenajare a Consiliului municipal Chișinău.

Pentru perioada 1 ianuarie 2022-31 decembrie 2022, declară un salariu în mărime de peste 136 de mii de lei de la DGLCA, salariu de peste 16 mii de lei de la întreprinderea municipală „Chișinăuproiect”, dar și salariu 38 722 de la Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor. Din activități didactice, științifice și de creație, de la USP „Ion Creangă” Ion Ștefăniță a ridicat un salariu 1 523 de lei. Candidatul a mai obținut și un venit de 54 de mii de euro din înstrăinarea unui bun. Soția sa a ridicat salariu de peste 85 de mii de lei, și o indemnizație 18 126 de lei de la întreprinderea de stat Stațiunea Tehnologico-Experimentală „Maximovca”.

Începând că anul 2022, Ion Ștefăniță are în proprietate o vilă în valoare de 74 de mii de euro. La fel, deține câte 1/2 din alte două vile, valoarea cărora este indicată în declarația de avere în mărime de 30 de mii de lei fiecare. Candidatul mai deține din anul 2021 un automobil fabricat în anul 2005, valoarea căruia indicată este 30 de mii de lei.

„Sunt motivat să deschid porțile investiționale și să contribui la o continuă dezvoltare a orașului nostru. Împreună, putem construi un Chișinău prosper și modern, un oraș în care fiecare locuitor să se bucure de o calitate mai bună a vieții. Sunt hotărât să mă implic în dezvoltarea infrastructurii noastre, să susțin comunitatea locală și să promovez o guvernare transparentă și eficientă”, declara Ion Ștefăniță atunci când a fost înregistrat în cursa electorală.

Conform tragerilor la sorți, Ion Ștefăniță a urmează să fie cu numărul 4 în buletinul de vot.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.