Ion Ștefăniță le răspunde celor care îi cer demisia

Ion Ștefăniță, director al Agenției de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor și vicepreşedinte al Consiliul Național al Monumentelor Istorice le răspunde celor care îi solicită demisia în contextul avizării de către Consiliu a proiectului de construcție a unui centru multifuncțional în zona Circului. „Nu voi dezerta, voi fi ca un militar şi până la ultima suflare voi lucra pentru istorie, pentru patrimoniu cultural”, a declarat Ion Ștefăniță într-o conferință de presă la IPN.

„CV-ul Agenţiei a demonstrat permanent randament de muncă. Noi nu am fost paraziţi sociali. În fiecare zi noi eram în sector, pe teren, evaluând patrimoniul cultural. Am reflectat dintotdeauna situaţia reală. Noi am fost ca o hârtie de turnesol care a arătat situaţia reală din domeniu şi, zi de zi, noi veneam cu acelaşi mesaj: Sa luăm atitudine responsabilă!”, spus Ion Ștefăniță.

Potrivit lui Ion Ștefăniță, faptul că în prezent persoanele fizice, juridice au început să-şi rezolve intențiile de dezvoltare, reconstrucţie, restaurare, reabilitare a monumentelor prin prisma legii demonstrează ca Agenția de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor şi-a făcut bine lucrul. „Orice concept, orice schiţă de proiect este examinată prin prisma legii, prin Consiliul Național al Monumentelor Istorice, şi e de datoria acestui Consiliu stinţifico-metodic să-şi spună cuvântul”, a subliniat Ion Ștefăniță.

El spune că, înainte de a aviza proiectul construcției disputate, a analizat contextul locului, dar şi experienţa colegilor români. Proiectul prevede trei niveluri de parcare pentru complexul multifuncţional, care are și componentă locativă. Accesul va fi asigurat din curte, blocaje în trafic pe bulevardul Renaşterii nu se va crea. „Nu regret votul de vineri, m-aş bucura ca la Chişinău poarta investiţiilor să fie mereu deschisă. Politica trebui să susţină investiţiile, prin prismă legală. Agenţii economici de la noi trebuie susţinuţi acasă, fără multă birocraţie”. „Îndemn colegii istorici să nu facă politică murdară, dar să discute cu argumente şi adevăruri istorice. Deviza noastră rămâne aceeaşi: Să salvam mărturiile trecutului pentru a construi viitorul”, a subliniat vicepreşedintele Consiliului Național al Monumentelor Istorice.

Iurie Povar, președinte al Consiliului, a precizat, legat de stabilitatea terenului pe care urmează să fie ridicată construcţia, că nu există riscuri de alunecări de teren în zona dată. În dreapta terenului, s-a construit o clădire care „stă bine-merci” de trei ani şi a trecut perioada de încercare. Nu există fisuri sau deformaţii. Terenul pentru construcţie este stabil şi favorabil. Distanţa de la cea mai apropiată clădire a complexului, până la edificiul Circului e de 100 de metri.

Miercuri, pe 3 februarie, membrii Partidului Congresul Civic au desfășurat o acțiune de protest împotriva construcției complexului menționat. Protestatarii, câteva zeci de persoane, afirmă că „în lunile următoare este planificată o campanie la Chișinău pentru distrugerea monumentelor istorice ale capitalei”. Protestatarii au cerut o întâlnire cu premierul interimar Aureliu Ciocoi. De asemenea, au cerut Ministerului Educației și Culturii să anuleze decizia prin care a fost stabilită actuala componență a Consiliului Național pentru Monumente Istorice.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.