Ion Hadârcă: Marea Adunare Națională din 1989 a precedat Declarația de Independență

Semnarea Declarației de Independență a fost precedată de Marea Adunare Națională, care a avut loc pe 27 august 1989, cu doi ani mai devreme față de momentul solemn al adoptării independenței din Parlament. Declarația aparține lui Ion Hadârcă, unul din semnatarii Declarației de Independență și președinte al Frontului Popular. Ion Hadârcă a mai menționat pentru IPN că manifestările din 27 august 1989 au fost apogeul mișcării naționale din actuala Republica Moldova.

„Pe 27 august 1991 s-a realizat practic ceea ce s-a dorit la Marea Adunare Națională din 1989. Frontul Popular pe care îl conduceam avea și alte obiective, cum ar fi denunțarea pactului Ribbentrop-Molotov”, a spus Ion Hadârcă.

Fostul deputat a precizat că atmosfera din sala Parlamentului, dar și cea din PMAN era una specială, festivă, fiecare venea și își spunea opinia la microfon. Au fost și deputați care au fost împotriva semnării Declarației de Independență.

Ion Hadârcă a mai menționat că la ședința din 27 august 1991 s-a votat limba română ca limbă de stat și ca imn a fost adoptat „Deșteaptă-te, române!”.

Poetul a menționat că, în acele zile, situația era una confuză în întreaga fostă Uniune Sovietică. „Am avut misiunea să prezint Declarația de Independență la Congresul deputaților din Uniunea Sovietică din Moscova. Am cerut membrilor congresului să recunoască independența noastră. M-am apropiat de Mihail Gorbaciov, președintele de atunci al URSS. Acesta a fluturat resemnat din cap, era conformat”, a spus Ion Hadârcă.

Fostul deputat din primul Parlament a mai spus că, în caz de eșec al proceselor democratice din fosta URSS, era desemnat să formeze un guvern în exil. „Guvernul în exil ar fi fost format în caz de succes al puciului militar din Moscova, care a avut loc pe 19 august 1991. Nu a mai fost cazul și câteva zile mai târziu a fost adoptată Declarația de Independență a Republicii Moldova”, a spus Ion Hadârcă.

---
La 27 august 1991, acum 28 de ani, Parlamentul Republicii Moldova adopta Declarația de Independență, document semnat de 278 de deputați. Acest act fondator este marcat în fiecare an ca Ziua Independenței. Declarația originală a ars în timpul protestelor din 2009 la Chișinău, dar a fost refăcută în 2010.

Vezi și:
Igor Dodon: Astăzi suntem mai pregătiți ca oricând pentru democrație, progres și viitor
Maia Sandu: Moldova este un stat tânăr, cu instituții fragile, care trebuie consolidate
Anatol Petrencu: După 27 august 1991, multă lume a crezut că 27 martie 1918 se va repeta
Zinaida Greceanîi: Prosperitatea cetățenilor trebuie să fie acel punct care să ne unească
Anatol Plugaru: Declararea independenței a fost pe neașteptate pentru mulți moldoveni
Pavel Filip: Republica Moldova încă mai rămâne o speranță că poate deveni țară autentică
Alexei Tulbure: Suntem o țară în care în ultimii 28 de ani schimbarea puterii nu a adus schimbare
Ilia Trombițki: Independența „a căzut” asupra poporului Moldovei în mod neașteptat
Nicolae Negru: Republica Moldova s-a transformat într-un „stat-azil” sau „stat de vacanță”
Valentin Dolganiuc: Republica Moldova este un mare restanțier al timpului și al istoriei
Alecu Reniţă: Republica Moldova a rămas dominată de Moscova și după independență
Cum se simt moldovenii și ce își doresc la cei 28 de ani de independență a țării
Independența Republicii Moldova a apărut pe fondul degradării economice a URSS, istoric
Nicolae Dabija: Gorbaciov a spus că independența Republicii Moldova nu va fi recunoscută