Ion Chicu: Vizita lui Klaus Iohannis în Moldova nu a avut conținut

Prim-ministrul interimar al Republicii Moldova, Ion Chicu, afirmă că vizita președintelui Român, Klaus Iohannis, a fost una politică și fără conținut. Chiar și așa, Ion Chicu afirmă că România a trimis „un semnal de susținere” pentru care aduce mulțumiri, notează IPN.

De asemenea, șeful interimar al cabinetului de miniștri afirmă că delegația română nu a solicitat întrevederi cu membrii Guvernului, iar Guvernul, la rândul său, nu s-a așteptat la acțiuni în acest sens.

„Sunt bucuros și vreau să mulțumesc autorităților României și Guvernului României pentru suportul pe care noi l-am avut, indiferent de relațiile pe plan guvernamental. Am fost tratați ca frați și vreau să mulțumesc încă odată poporului român pentru suportul, pentru ajutorul în perioadă dificilă. Politica, din păcate, a Guvernului precedent al României a fost în capul mesei în relația cu guvernul țării”, a declarat Ion Chicu în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

În contextul relațiilor politice, premierul menționează că pe perioada în care și-a exercitat mandatul, guvernul condus de către Ludovic Orban a fost angajat politic, iar pe alocuri și-a permis imixtiuni în treburile interne ale statului.

„Au fost foarte părtinitori în campania electorală. Era evident pe cine susțin, cum susțin. Au depus toate eforturile ca asta să fie o imixtiune în treburile interne ale Republicii Moldova. Noi suntem parteneri strategii, state care avem o prietenie extraordinară și trebuie să o dezvoltăm, dar este evident acest lucru și trebuie să spunem: a fost imixtiune în treburile interne ale Republicii Moldova”, a adăugat Ion Chicu.

Totodată, Ion Chicu precizează că în prezent opiniile politicienilor români și moldoveni nu mai contează, deoarece relațiile dintre cele două state sunt create de către cetățeni.

„Poporul în așa mod consolidează relațiile astfel că nu acestea nu depind de relațiile între guverne. Prietenia și frăția între Republica Moldova și România nu mai este deja ceva care depinde de politicieni. Este un proces ireversibil și trebuie să ne felicităm cu acest lucru”.

Marți, 29 decembrie, în cadrul vizitei sale în Republica Moldova, președintele României, Klaus Iohannis a anunțat despre un nou pachet de sprijin care prevede furnizarea de medicamente, echipamente medicale și de protecție pentru îngrijirea pacienților bolnavi de COVID-19 și 200 de mii de doze de vaccin anti-COVID, dar și ajutor extern de aproximativ 6 mii de tone de motorină pentru agricultori.

Premierul demisionar Ion Chicu a declarat că își exercită mandatul doar până astăzi, 31 decembrie 2020. Odată cu el, vor pleca din funcții trei miniștri-cheie:al Sănătății, al Economiei și al Finanțelor. De asemenea, și-au anunțat plecarea un șir de secretari de stat, ceea ce, împreună cu adoptarea unor legi cu conotație electorală de către Parlamentul Republicii Moldova, a fost interpretat de unii politicieni ș experți ca „tactică a pământului pârjolit”. Legislația Republicii Moldova nu prevede obligativitatea guvernelor demisionare de a-și exercita mandatul până la numirea unui nou guvern.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.