Ion Chicu: S-a convenit asupra diminuării semnificative a prețurilor la gaze

Premierul Ion Chicu susține că la Moscova s-a ajuns la o înțelegere cu privire la diminuarea semnificativă a prețurilor la gazele livrate în Republica Moldova de la 1 ianuarie 2020. „De la 1 octombrie aceste prețuri au fost diminuate cu aproximativ 15 dolari., iar după 1 ianuarie, vor fi micșorate cu încă 50 de dolari și va constitui în jur de 172-173 de dolari mia de metri cubi”, a declarat premierul într-o conferință de presă, susținută miercuri seara, 20 noiembrie, după vizita de lucru întreprinsă la Moscova, transmite IPN.

Șeful executivului a declarat că au fost discutate riscurile cu privire la furnizarea gazelor naturale începând cu anul viitor, întrucât la această etapă încă nu există un contract semnat cu privire la tranzitul acestor gaze pe teritoriul Ucrainei. În cazul în care negocierile între furnizorul rus și transportatorul din Ucraina vor eșua, va fi necesar să fie activate scenarii alternative de aprovizionare cu gaze. Potrivit premierului, urmează o muncă enormă pentru a aranja toate contractele cu operatorii de pe acest lanț.

Prim-ministrul a precizat că subiectul gazelor a fost abordat atât la întrevederea cu președintele concernului „Gazprom”, Alexei Miller, cât și la Guvernul rus. „S-a ajuns la o înțelegere cu privire la diminuarea semnificativă a prețurilor la gazele livrate de la 1 ianuarie 2020. După ce de la 1 octombrie, aceste prețuri au fost diminuate cu aproximativ 15 dolari, după 1 ianuarie, prețul va fi diminuat cu încă 50 de dolari și va constitui în jur de 172-173 de dolari mia de metri cubi”, a menționat premierul.

Părțile au convenit să fie realizat un set de măsuri, care să asigure furnizarea continuă a gazelor consumatorilor din Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.