Ion Chicu: Roada din acest an permite satisfacerea necesităților interne

Roada de grâu, porumb sau semințe de floarea soarelui din acest an permite satisfacerea necesităților interne de consum, chiar dacă aceste culturi au fost afectate de secetă. Declarația aparține premierului Ion Chicu, în cadrul unui briefing de presă de după ședința săptămânală a conducerii de vârf a țării, transmite IPN.

Potrivit premierului, în acest an s-au recoltat în jur de 620-630 de mii de tone de grâu, consumul intern fiind de 350 de mii de tone. „Vedem că este vorba despre circa 300 de mii de tone potențial de export. Nu stă problema la momentul actual de lipsă de grâu pentru alimentarea țării”, a adăugat acesta.

În cazul porumbului, roada a constituit preliminar 800 de mii de tone, cu un consum anual estimat la 700 de mii de tone. Semințe de floarea soarelui, conform datelor preliminare, s-au colectat 400 de mii de tone, consumul intern fiind comparativ cu această cantitate.

Premierul a mai spus că Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) recepționează până pe 18 septembrie cererile pentru acordarea suportului agricultorilor pentru compensarea pierderilor pentru culturile din prima grupă. Continuă evaluarea pierderilor în cazul cerealelor din grupa a doua, pentru a se vedea în ce măsură se va acorda suport. Ion Chicu a mai spus că va avea întrevederi cu reprezentanții agricultorilor în această săptămână pentru a găsi soluții pentru agricultură.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.