Ion Chicu: Măsurile propuse trebuie să intre în vigoare cât mai curând posibil

Măsurile din proiectul pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea trebuie să intre în vigoare cât mai curând posibil. Acesta sunt axate pe susținerea socială a cetățenilor și pe susținerea activității întreprinzătorilor în situație de criză. De asemenea, proiectul prevede modificări, în special în legislația bugetar-fiscală, care să permită implementarea măsurilor prevăzute, dar și să ofere o predictibilitate mai mare pentru business referitor la reglementările din perioada următoare. Precizările în cauză au fost făcute de premierul Ion Chicu, la Parlament, unde a venit să prezinte proiectul, transmite IPN.

Premierul a menționat că printre măsurile propuse se numără stabilirea ajutorului minim de șomaj în mărime de 2775 de lei. Un bloc important vizează ajutorul social. Potrivit proiectului, venitul lunar minim garantat a fost majorat de la 1107 lei până la 1300 de lei. Pentru familiile beneficiare de ajutor social, al cărui drept expiră în perioada stării de urgență, acesta se va prelungi până a ridicarea stării de urgență. De asemenea, conform proiectului, cota TVA pentru întreprinderile din sectorul HoReCa a fost redusă de la 20% la 15%, pe perioada stării de urgență.

Premierul a mai spus că proiectul prevede că titularii de patentă care și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență vor fi scutiți de plata pentru patentă. De asemenea, pentru această categorie, dar și pentru persoanele care practică activitate independentă și întreprinzătorii individuali care și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență, vor fi restituite contribuțiile sociale în sumă fixă.

În timp ce premierul făcea declarații de presă, în sala de conferințe au intrat deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, care au scandat: „Rușine!”.

Şedinţa Parlamentului la care Guvernul urma să prezinte proiectul pentru care și-a angajat răspunderea nu a întrunit cvorum. În plenul legislativului nu s-au prezentat deputații din Partidul Socialiștilor și cei din Partidul Democrat. După ce Secretariatul Parlamentului a anunțat că la ședință și-au înregistrat prezența doar 39 de deputați, șefa legislativului, Zinaida Greceanîi, a declarat lipsă de cvorum.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.