Ion Ceban și Andrei Năstase conduc în preferințele alegătorilor din capitală, sondaj

Puțin peste un sfert din alegătorii din capitală, mai exact 25,2%  ar vota cu Ion Ceban (PSRM) în primul tur al alegerilor pentru primăria Chișinău, în timp ce 18,7% ar opta pentru Andrei Năstase (ACUM). Potrivit unui sondaj de opinie, prezentat într-o conferință de presă la IPN, de Mihai Bologan, directorul companiei de cercetări sociologice „Date Inteligente”, top trei în preferințele alegătorilor este și fostul primar Dorin Chirtoacă (PL), cu 8,4%.

Pe locul patru, cu 4,3%, s-ar situa Ruslan Codreanu (independent), candidatura acestuia fiind însă respinsă de Consiliul electoral de circumscripție electorală municipală Chișinău, apoi și de Comisia Electorală Centrală. Octavian Țîcu (PUN) este preferat de 2,7% dintre locuitorii capitalei, în timp ce Valeriu Munteanu (USB) ar obține 1,3% din voturi.

Dacă în al doilea tur al alegerilor pentru funcția de primar ar ajunge Ion Ceban și Andrei Năstase, pentru candidatul socialist ar vota 36% dintre locuitorii capitalei, în timp ce Andrei Năstase este favorit pentru 33,7% dintre respondenți.

În ce privește Consiliul municipal Chișinău, 26,3% dintre cei care au răspuns la sondaj ar vota cu PSRM, 16,8% – blocul ACUM, 6,5% – Partidul Liberal. Pentru accederea PDM în Consiliul municipal și-ar da votul 5,3% dintre chișinăuieni, pentru PCRM ar vota 3,1%. Puțin peste 2% dintre respondenți au indicat Partidul „Șor” ca fiind favoritul lor pentru CMC, iar 2,1% au indicat Partidul „Nostru”.

Potrivit sondajului, 61,2% dintre locuitorii capitalei spun că vor participa sigur la alegerile locale, 12,8% spun că mai degrabă vor participa, 14,8% nu vor participa, iar 6,9% sunt indeciși. Sub 1% nu au răspuns la întrebarea dacă vor participa la alegerile locale.

Sondajul a fost realizat în perioada 25-30 septembrie și are un eșantion de 1193 de persoane. Marja de eroare este de +/- 2,8%.

 

  • Mihai Bologan despre rezultatele sondajului iData
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.