Ion Ceban este favoritul alegerilor locale din acest an, sondaj iData

Actualul primar al Chișinăului, Ion Ceban, este favoritul alegerilor locale din acest an. Un sondaj iData arată că 43,3% din respondenții din municipiu sunt hotărâți să îl voteze la scrutinul din 5 noiembrie. Dacă se iau în calcul doar răspunsurile respondenților deciși, Ion Ceban ar câștiga alegerile cu 57,6% din voturi.

Din totalul respondenților din municipiul Chișinău, pentru Lilian Carp ar vota 14,2%, pentru fostul viceprimar Victor Chironda - 6,9%, iar pentru Vasile Costiuc - 2,8%. Ceilalți candidați acumulează un scor de 1,5% și mai puțin. Totodată, 12% din respondenți sunt hotărâți să nu participe la alegeri. 8,8% nu știu deocamdată cu cine să voteze, iar 3,5% nu au răspuns.

Conform răspunsurilor respondenților deciși, după liderul Ion Ceban, care ar câștiga alegerile cu 57,6% voturi, urmează Lilian Carp, pentru care și-ar da votul 18,8% din alegatori, iar pentru Victor Chironda ar vota 9,1% alegatori. Vasile Costiuc ar primi 3,7% voturi.  Alți candidați ar acumula 2% și mai puțin.

„Dacă vorbim de municipiului Chișinău, am extras doar răspunsurile oferite de către respondenții din municipiu. Este vorba de un eșantion de 234 de persoane. Ce înseamnă acest eșantion? Înseamnă următorul lucru: cu cât procentele din rezultate sunt mai mici, cu atât este probabilitatea ca eroarea lor să fie una mai mare. Respectiv, în acest caz putem spune că doar rezultatele pentru candidații Ion Ceban, Lilian Carp și Victor Chironda sunt semnificative. Celelalte pot să fi discutabile, pot să fie mai mici sau mai mari în funcție de situație”, a explicat directorul executiv iData, Mihai Bologan, în cadrul unei conferințe de presă la IPN.

17,8% din toți respondenții, la nivel de țară, ar vota un primar din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, 11,3% ar vota un candidat al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, iar 7,5% ar vota pe 5 noiembrie reprezentantul formațiunii politice Mișcarea Alternativa Națională. 7% din toți respondenți ar vota un candidat independent. Mai mulți respondenți ar vota partidul PAS dintre cei care locuiesc în regiunile Cahul, Hâncești, Călărași, Orhei și mai puțin din nord. Toți care ar vota pentru Mișcarea Alternativa Națională sunt din Chișinău. Pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor ar vota la Cahul, Căușeni, Orhei, Bălți și mai puțin în Ialoveni și unele sectoare din Chișinău.

Potrivit sondajului, mai mult de jumătate sau 52,8% din respondenți sunt de părere că lucrurile în Republica Moldova se îndreaptă într-o direcție greșită, aproape o treime (32,3%) consideră că direcția este corectă. Iar circa 15% nu au o opinie la această întrebare. Față de măsurătorile precedente, din august și din primăvară, mai puțini oameni sunt optimiști, practic revenim la nivelul de la începutul anului, din ianuarie-februarie, când puțini peste 30% considerau că direcția în care merg lucrurile în Moldova este una corectă. În același timp, nu suntem la un nivel pesimist cum a fost în anul 2020.

La sondaj la nivel de țară au participat 1002 respondenți, dintre care 95% au fost contactați telefonic, iar 5% au completat chestionarul online.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.