Ion Ceban, critic la adresa deciziei de a construi Ambasada SUA în centrul orașului

Critici dure din partea primarului general al Chișinăului după decizia Guvernului de a vinde terenul Stadionului Republican Statelor Unite ale Americii pentru construcția unui nou sediu al Ambasadei. Ion Ceban spune că decizia a fost luată fără consultări publice, în condițiile în care Primăria avea deja proiectul unui parc ce urma să fie amenajat pe terenul pe care Guvernul îl vinde. Ceban acuză administrația centrală de lipsă totală de transparență și spune că deja i s-a plâns ambasadorului american în acest sens, notează IPN.

Primarul capitalei acuză guvernarea că n-a lansat consultări publice în Chișinău pentru a-i întreba pe locuitorii municipiului dacă-și doresc sau nu construcția unui nou sediu al Ambasadei SUA chiar în centrul orașului. Ceban spune că, potrivit planurilor primăriei, pe terenul fostului Stadion Republica urma să fie amenajat un parc sau să fie construit un muzeu de artă contemporană.

„Trebuia să existe consultări. Și asta i-am spus și ambasadorului SUA că procesele trebuie să fie transparente. Cetățeanul trebuie să înțeleagă care sunt interesele înstrăinării unui astfel de teren. De ce să nu apară acolo un parc sau un centru de artă contemporană? Așa cum a fost planificat și chiar este un proiect în această privință. Ne deranjează graba și procedura. Nu cunoaștem nimic despre detaliile acestei tranzacții”, a spus Ion Ceban în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Ceban s-a arătat extrem de nemulțumit de faptul că pe ordinea de zi de astăzi a ședinței Guvernului se află proiectul privind ratificarea acordului dintre Republica Moldova și SUA privind construcția Ambasadei. Potrivit edilului, administrația centrală ia decizii total netransparente, fără a consulta societatea civilă în prealabil.

„Se iau credite de 40 de miliarde de lei și nimeni nu știe cum se cheltuie. Cum s-au cheltuit banii destinați crizei refugiaților? Nimeni nu știe. Unde s-au dus avioanele și camioanele de ajutoare umanitare? Noi, la Primărie, vă putem spune cu exactitate câte periuțe de dinți s-au luat”, a mai spus Ion Ceban.

Proiectul de lege care prevede vinderea terenului Stadionului Republican Ambasadei SUA a fost votat de regimul condus de Vlad Plahoniuc încă în 2018. În 2020, Parlamentul, la inițiativa socialiștilor, legea a fost abrogată și terenul s-a întors în proprietatea publică. Ulterior, prin intermediul Curții Constituționale, abrogarea legii a fost anulată.  

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.