Ion Ceban a fost favorizat de cinci posturi TV în campania electorală, raport CJI

Primarul ales al capitalei, Ion Ceban, a fost favorizat de cinci posturi de televiziune din cele zece monitorizate de Centrul pentru Jurnalism Independent în perioada dintre primul și al doilea tur de scrutin al alegerilor locale generale.

Într-o conferință de presă susținută la IPN, Nadine Gogu, director executiv al CJI, a precizat că posturile NTV și Accent TV l-au favorizat masiv pe Ion Ceban, defavorizându-l, în același timp, pe candidatul blocului ACUM, Andrei Năstase. „Ion Ceban a apărut mai mult în context pozitiv la Prime TV și Publika TV, posturi care l-au defavorizat evident pe Andrei Năstase”, a spus Nadine Gogu.

Potrivit raportului de monitorizare, deși a oferit spațiu egal celor doi candidați, postul RTR Moldova a prezentat mai multe știri în context pozitiv în ce îl privește pe Ion Ceban, în timp ce Andrei Năstase a fost prezentat mai mult în știri neutre.

Nadine Gogu a precizat că Televiziunea Centrală a făcut partizanat deschis în favoarea Partidului „Șor”, Andrei Năstase și Ion Ceban fiind defavorizați.

Posturile Moldova 1, Pro TV, Jurnal TV și TV 8 au reflectat neutru activitățile concurenților electorali, asigurând pluralismul opiniilor, fără a favoriza sau defavoriza vreun candidat.

„Suntem departe de o mass-media independentă în Republica Moldova pentru că jumătate din posturile monitorizate au dat dovadă de un comportament părtinitor, favorizând clar un anumit candidat electoral”, a spus Polina Panainte, secretarul Coaliției civice pentru alegeri libere și corecte.

Autorii raportului recomandă Consiliului Audiovizualului să folosească rapoartele de monitorizare pentru a evalua dacă posturile monitorizate au respectat dreptul la informare completă, obiectivă și veridică.

Raportul de monitorizare a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism independent, cu suportul Fundației Est-Europene, din resursele acordate de Suedia și cu suportul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și al UKAID.
 

  • Nadine Gogu despre monitorizarea posturilor tv in timpul campaniei electorale
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.