În Republica Moldova va fi creat Institutul Diplomatic

Crearea Institutului Diplomatic ne va permite asigurarea cu cadre de o înaltă pregătire atât a serviciul diplomatic, cât și altor autorități ale administrației publice centrale. De asemenea, va deschide noi oportunități de reprezentare a Republicii Moldova în cadrul unor forumuri internaționale specializate”. Declarația a fost făcută de Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, în contextul aprobării deciziei Guvernului privind crearea Institutului Diplomatic.

Tudor Ulianovschi a spus că Institutul Diplomatic își propune să ofere cursuri de formare atât pentru diplomații moldoveni și străini, cât și pentru oficialii guvernamentali, precum și pentru experți din sectorul asociativ și privat.

„Aceste cursuri vor asigura toate cerințele diplomației moderne și vor utiliza bunele practici ale diplomaților din întreaga lume. Programul de instruire se va concentra pe sesiuni interactive și practice, având ca formatori diplomați din cadrul MAEIE și de peste hotare, profesori universitari și experți calificați, oferind beneficiul unei game largi de opinii și abordări”, a accentuat șeful diplomației moldovenești.

Printre programele de instruire se vor regăsi cursurile în domenii prioritare, inclusiv dreptul diplomatic și consular, problematica teoriei și practicii relațiilor internaționale, dreptul internațional și european, integrarea europeană, diplomația economică și mediul de afaceri, diplomația digitală, studierea limbilor străine și alte cursuri.

Atribuțiile și structura funcțională a instituției vor fi prevăzute în Regulamentul Institutului, care va fi aprobat de către Guvern. Conducerea acestuia va fi asigurată de un director numit și revocat în funcție de către Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.